Hjem | Arkiv | Best of | F.A.Q. | Facebook | Abonner via RSS eller RSS via E-post | Sponset av Lån uten sikkerhet

Førerkort for alkohol? Ja, takk!

Et resolusjonsforslag fra Troms Unge Høyre. Forfattet av partiets aller herligste og lovende unge politiker – som dessverre har gitt seg med politikk. Dette er virkelig en god resolusjon. Så god, så fornuftig, så gjennomarbeidet. PS! Glem skrivefeilene – jeg var ung da jeg skrev dette:

Unge Høyre ser med forfordelse på det stadig økende problemet alkoholiserte mennesker skaper for samfunnet. Vi snakker slossing, knusing av diverse utesteder, knusing av tenner og hender og det som verre er. Antallet problemer som kan settes i direkte forbindelse med alkohol er på full fart oppover; framtiden ser alt annet enn lys ut.

Unge Høyre mener det er urealistisk å knuse problemene med alkohol ved de rammer ordensmakten besitter pr dags dato. Politiet kan kaste folk i arrest, skrive noen bøter, og stort sett ikke særlig mer. Utesteder kan nekte særlig problematiske kunder adgang for en kortere periode, men heller ikke skjenkestedene har særlig effektive virkemidler når det kommer til bekjempelse av det samfunnsproblem sterkt berusede og aggressive personer representerer.

Vi ser med undring på at det ennå ikke er tatt tak i roten til problemene. For roten, det er jo ikke hvermansen som drikker to flasker vin i året til en bedre middag eller studenten som tar seg en fredagspils. Roten til problemene er alle idiotene som av en eller annen grunn ikke klarer å beherske hverken sitt forbruk av alkohol eller sin oppførsel i forbindelse med forbruket.

Det er disse som må fjernes.

Unge Høyre har en effektiv løsning på problemet; vi ønsker å innføre sertifikater på alkohol på samme måte som man har sertifikat for å kunne kjøre bil. Førerkort for øl altså. Løsningen er like enkel som den er genial; førerkort må man kvalifisere seg til. Og: førerkort kan inndras. Kort fortalt; skikker du deg ikke i fylla, så blir du fratatt førerkortet og med det alle muligheter til å få kjøpt deg øl for en gitt periode. Ved særlig alvorlige overtredelser må man opp til ny førerprøve.

Unge Høyre ønsker:

1. At det innføres førerkort på alkohol på samme måte som man har krav om førerkort for å kjøre bil.

2. I forbindelse med dette skal det gjennomføres obligatorisk opplæring i for eksempel alkoholens virkninger på kroppen, historikken bak alkohol, hva som er forskjellen på en VSOP og en VS, osv. I tillegg skal det avlegges en praktisk prøve som omfatter om man for eksempel klarer å komme seg hjem for egen hjelp i full tilstand, om man blir aggressiv, osv.

3. Førerkortet må framvises ved kjøp av alkohol. Utesteder kan for eksempel nekte folk uten førerkort inngang, butikker kan nekte folk uten førerkort å kjøpe øl, osv.

4. Ved overtredelser, som for eksempel vold mot andre og særlig stort forbruk kan førerkortet inndras for en gitt periode, og blir ikke levert tilbake før ny førerprøve er avlagt.

5. For turister og besøkende til landet kan det gis et midlertidig førerkort hvis den besøkende ikke har et rulleblad langt som et vondt år.

Unge Høyre ønsker med dette å sette igang et krafttak mot alkoholens herjinger i samfunnet. Ordningen er ment finansiert ved et gebyr på førerkortene. Inntektene skal brukes til å administrere ordningen, samt til forebyggende arbeid. Vi har også lyst til å minne om at hvis vi med en slik ordning får bukt med bare 10% av alkoholens skadevirkninger på samfunnet, så vil samfunnet være spart for millionbeløp.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lagret i: politikk

ARKIV | RSS

10 kommentarer - (Legg igjen din kommentar..)

 1. Ithil
  Skrevet den 08.07.08

  Jeg støtter forslaget ditt. Selv er jeg avholds, men jeg kjenner til mange mennesker som forandrer personlighet fullstendig i fylla. Enkelte av disse forandrer seg så veldig at mange ender opp med å bli såret.

  Jeg er ikke mot alkohol, men jeg ønsker at det var flere som kunne vise bedre måtehold og generelt ha det gøy uten at de er nødt til å inkludere Kong Alkohol i selskapet.

 2. Redaktøren
  Skrevet den 08.07.08

  Enig. Vi er ikke motstandere av alkohol. Bare motstandere av at enkelte får tak i den.

 3. Kenneth Dreyer
  Skrevet den 08.07.08

  Jeg vil påstå det er å gå litt langt at man skal ha lisens for å drikke alkohol. Dog synes jeg det skal være mulig å få en anmerkning som nekter deg å kjøpe alkohol. Denne anmerkningen kan f.eks være koblet opp mot personnummeret ditt. Når du skal kjøpe alkohol over kassen må kasserer skrive inn (eller bippe inn) personnummeret ditt og på sekundet får man beskjed om denne personen har lov til å kjøpe alkohol eller ikke.

  En annen potensiell ulempe med et slikt system er at disse fylle-idiotene kanskje tyr til f.eks hjemmebrent og det gjør dem ikke akkurat bedre i fylla.

 4. Kenneth Dreyer
  Skrevet den 08.07.08

  Kan vi ikke heller bare sende de som ikke klarer oppføre seg til Svalbard? Sammen med Mulla Krekar og Greven.

 5. Libcon
  Skrevet den 13.07.08

  Er selv aktiv i Unge Høyre, men jeg må si meg uenig i dette forslaget.

  UH står for frihet og individuelt ansvar, og det å kreve førerkort for å drikke alkohol er en innskrenking i folks frihet. Med frihet kommer ansvar, og folk flest klarer å ta vare på seg selv, de som ikke klarer det får politiet ta seg av. Det som trengs er strengere straffer for lovbrudd, begått i beruset tilstand eller edru tilstand, det er den eneste løsningen. Folk som mister dette førerkortet vil bare skaffe seg smuglervarer eller lage hjemmebrent selv, noe som er mye farligere enn øl.

  Hvor jeg bor begås det lovbrudd i alkoholpåvirket tilstand hver helg. Jeg tror at hvis politiet hadde vært mer synlig og konsekvensene hadde vært større så hadde det virket preventivt og mye av volden kunne vært forhindret. Å hindre voksne mennesker å kjøpe øl, og da ikke gi de noe annet valg enn å kjøpe fra andre tror jeg heller ville gitt negative virkninger.

  Jeg synes det har vært mange tullete forslag fra Uh i det siste.

 6. Redaktøren
  Skrevet den 13.07.08

  Strengere straffer, libcon? Det er prøvd, uten resultat. Og det er ikke sånn at man skal hindre voksne folk å kjøpe seg øl. Nei. Det man hindrer er at de som ikke klarer å styre seg i fylla og som sloss og driver hærverk fratas retten til å kjøpe alkohol.

  Det er den eneste reaksjonsmyndigheten som fungerer.

 7. libcon
  Skrevet den 13.07.08

  Selv om man fratar de retten til å kjøpe alkohol betyr det ikke at de slutter, snarere tvert i mot. Jeg tror det vil bidra til større omsetting av hjemmelaget sprit og smuglervarer.

 8. Redaktøren
  Skrevet den 13.07.08

  Riktig libcon, men sjansen for å kunne «trygt» på byen blir mye mye større hvis iallefall en del av «idiotene» ikke slipper inn på utestedene. Og om de kjøper smuglersprit – så er jo det en jobb for politiet.

  Man klarer aldri å fjerne alt, men å redusere iallefall en del av skadevirkningene fra at alkohol havner i feil hender er bedre enn ingenting.

  Ser ikke at UH har noen svar på hvordan man kan redusere stupfylla, hærverket, bråket og alle de andre problemene alkohol medfører. KrF har i denne debatten større troverdighet faktisk – med sin totalforbud linje.

  UH har ingen svar, bare kritikk av andres løsninger.

 9. libcon
  Skrevet den 13.07.08

  Som du sier kan man ikke fjerne alt. Og denne ordningen vil nok ikke fjerne noe som helst, bare øke problemene med å tvinge bråkmakerne over på ulovlig omsatt alkohol. I verste fall kan de komme i kontakt med langere som ikke bare selger alkohol, som igjen kan føre til at enkelte ser på dop som et alternativt til alkohol da de ikke har lov til å drikke heller.

  Det er jo bare en innskrenking av friheten, og friheten er jo det Uh kjemper for å øke. La politiet ta hånd om bråkmakerne, det trenger ikke gå ut over alle andre. Bråkmakerne vil alltid være der uansett hva slags tiltak som blir satt til livs.

 10. Redaktøren
  Skrevet den 14.07.08

  Politiet har drevet som de har gjort i hundre år. Ennå har de ikke klart å fjerne idiotene som ikke klarer å oppføre seg. På tide å tenke nytt kanskje?

  Hva med å bare prøve dette i noen testbyer for eksempel? Tromsø stiller gladelig opp.

Legg igjen din kommentar..

Hjem | ArkivBest ofF.A.Q.Facebook | Kontakt | Topp @ BareBlogg.noTopp @ BareBlogg.no                    
Abonner via RSS eller RSS via E-post