Dette må du vite om rentene på lånene dine

Noen ganger er det fordel å prute på renten eller flytte lånet til en annen bank.

Renter er det du må betale for å låne penger. For eksempel betaler du renter til banken for å ha penger til disposisjon, men det hender også at du får renter fra banken hvis de låner dine penger.

– Historisk billigere med flytende rente

Rentene skal fungere som godtgjørelse for den som låner bort penger, risikoen långiver tar ved utlån, samt inflasjon, ifølge Visma.

Det finnes også noe som heter «rentes rente», som forekommer dersom det ikke tas ut innsatte penger. Da vil renten det andre året beregnes fra mottatte renter det første året i tillegg til rentene på beløpet som ble satt inn.

Styringsrenten

Først og fremst er det verdt å nevne styringsrenten. Denne blir satt av Norges Bank og er minimumskravet til bankenes utlånsrente. Per i dag er styringsrenten på 0,50 prosent.

Det er, imidlertid, forventet at styringsrenten vil stige i løpet av 2018. Derfor bør du vurdere å betale mer av lånene dine, men sammeligne lån først.

Foruten potensiell renteøkning, er det også verdt å huske på at å betale gjeld er et smart sparetiltak. Finansportalen mener at bankene underkommuniserer at gjeldsnedbetaling er en god investering i sin markedsføring, mens Finansnæringens Autorisasjonsordninger og bankene mener at gjeldstemaet hører hjemme i rådgivningssamtalene med kundene.