Det pneumatiske dekket har vært standard på biler i mer enn 100 år, men ny teknologi og innovasjon gjør at dette dekket snart kan være modent for historiebøkene. Mye har skjedd siden de første bildekkene kom på markedet, og store ting venter. Dette inkluderer blant annet smarte dekk som kan kommunisere med en førerløs bil, dekk som endrer form basert på veiforholdene, og dekk uten luft. Mulighetene ser ut til å være endeløse, og teknologi og innovasjon er en stor del av dekkbransjen. Hvem vet hvordan fremtidens dekk kommer til å se ut?

Smarte dekk

De aller fleste har allerede smartenheter som kommuniserer med hverandre via nettet. En rekke innebygde sensorer gjør for eksempel at datamaskinen og TV-en kan dele informasjon, og snart kan dette være en realitet også i bilens verden. Mange dekk er allerede utstyrt med en trykksensor som gir signaler til datamaskinen i bilen om at dekket ikke har nok luft. Forskerne jobber med å videreutvikle dette, og prøver å utvikle et smartdekk som kan lese av veifriksjon, kjøreforhold, last og andre sikkerhetsfaktorer under kjøreturen. Slike dekk vil være ekstra nyttige i selvkjørende biler, som kan sende data til bilen og dermed bidra til å justere kjøringen. I fremtiden vil bilen din kunne bruke informasjon fra dekkene dine, og dele denne med andre biler på veien.

Selvfyllende dekk

Selvfyllende dekk er allerede i bruk i militæret og i industrien, og vil om ikke lang tid være klar for kommersielt bruk. Et selvfyllende dekk har en innebygd sensor, kalt en automatisk trykkregulator, som oppdager det når dekktrykket er for lavt. Når dekket trenger mer luft, benytter det dekkets bevegelser til å slippe inn mer luft via et peristaltisk rør. Dekket har også en trykkventil slik at det automatisk kan slippe ut luft hvis dekktrykket er for høyt. Riktig dekktrykk er svært viktig for å oppnå stabilitet og optimale kjøreegenskaper. Ved å sørge for å ha riktig lufttrykk i dekkene reduserer man dessuten risikoen for punktering, og rullemotstanden og dermed drivstofforbruket går betydelig ned. Selvfyllende dekk er dermed bra både for sikkerheten, miljøet og lommeboken din.

Luftfrie dekk

Luftfrie dekk høres kanskje ut som en ren fantasi, men tiden der du slipper å fylle på luft i dekkene dine er kanskje nærmere enn du aner. Dekkprodusenten Hankook har allerede utviklet det luftfrie dekket iFlex, som yter akkurat like bra som andre dekk, uten luft. Geometriske former innebygd i gummimaterialet gir de samme egenskapene som oppnås ved bruk av vanlig lufttrykk, og dermed er luft overflødig. Dekket har blitt testet grundig med hastigheter på inntil 130 km/t, både med tanke på holdbarhet, hardhet, stabilitet og svingegenskaper. Dekket består av miljøvennlige materialer, og det kreves dessuten mindre energi for å produsere det. Den største fordelen er imidlertid at det ikke kan punktere, og gir den samme fleksibiliteten og ytelsen som vanlige, luftfylte dekk. Dekkene kan monteres på tradisjonelle felger, og de er dermed kompatible med dagens kjøretøy.