Survival of the fittest. Den som tilpasser seg, overlever. Enkelt og greit. Darwin var en grepa kar. Vi ser det på alle områder. Og særlig på veiene. Dagbladet melder idag at 40% flere mennesker har blitt drept i trafikken i år sammenlignet med fjoråret. Selvsagt er dette en tragedie for alle de drepte, og naturligvis også for de etterlatte. Et liv tapt er i bunn og grunn ett for mye, og spesielt når det aktuelle livet ble tapt på grunn av noe så meningsløst som en tur på hytta.

Likevel. Det må være lov å stille seg spørsmålet: Hvorfor har så mange flere blitt drept i år? Hva ligger bak? I diverse debattfora hevdes det at det er veistandarden som er grunnen. Vel, det er i bunn og grunn ikke så langt fra sannheten, men tenk nå etter: Har veiene i Norge blitt vesentlig verre i løpet av det siste året?

Nei, de har jo ikke det. Vi har ikke gått fra Autobahn til krøtterstier på 12 måneder, liksom. Ett og annet nytt hull, ja. Noen flere biler på veien, ja. Men det har ikke blitt drastisk verre. Og det er egentlig ganske bra, for blir det stort verre på veiene nå, så er ikke betegnelsen «krøtterstier» bare en vits vi ler av.

Blir det verre nå, så kan vi bruke betegnelsen «krøtterstier» på ramme alvor.

Likevel, etter å ha kjørt ca 170,000 km med bil så må jeg stille spørsmålet: Er det ikke sånn at hovedproblemet bak de mange drepte fremdeles sitter mellom rattet og stolryggen? Tenk litt etter. Har du blitt forbikjørt av en galning over en bakketopp? Det har du sikkert. Har du blitt forbikjørt i en sving av en galning i en 25 år gammel VW Golf? Og holdt Golfen ca 180 km/t? Ja, det har du sikkert. Og ja, det hadde den nok.

Det er jo merkelig.

Vi har aldri hatt mer moderne biler. Vi har aldri hatt så mye anti-skrens, anti-skli, anti-brems, anti-idioti og anti-alt montert. Og det verste av alt: det har aldri vært fokusert mer på veisikkerhet. Vi har aldri sett flere holdningskampanjer i fjernsynet eller på plakater langs veiene. Politiet har aldri holdt flere kontroller. Og likevel.

Antallet drepte går opp med 40%. Det kan ikke skyldes annet enn at vi har blitt mer sløve.