Noen synes det er supert med NATO-øvelse i Norges land. Sjelden har så mange røffe og barske vernepliktige vært samlet for å leke med lekene sine. Andre er mer skeptiske til den såkalte Trident Juncture øvelsen.

Og er det ikke enda et eksempel på udyktighet og idioti som kom for en dag utenfor kysten av Bergen i disse dager. Fregatten Helge Ingstad til den banale summen 4 milliarder kroner blir ødelagt i en merkelig kollisjon med tankeren Sola TS.

Hendelsesforløpet

På vei ut skal mannskapet om bord på den flotte fregatten drevet navigasjonstrening. Noe de helt klart ikke har fått til. Flere ganger ble de oppropt på sambandet om at de var på kollisjonskurs. Selv en kilometer klaring var ikke nok for mannskapet på militærskipet.

Tankeren som allerede var i stor fart, hadde sitt på det rene. Nå var det bare å varsle krigsskipet om faren de utsatte mennesker og miljø for. Etter flere forsøk på kontakt, er det ikke lenger noe å gjøre. Sjøforsvarets brave menn har lagt egget. Det oppstår en kollisjon.

Krigsskip laget av papp?

Med full styrke braste de to skipene sammen, og man fryktet det verste for alle de heltemodige guttene og mannskapet på tankskipet. Heldigvis skjedde ulykken innaskjærs, slik at hjelpen ikke var langt unna. Tankeren fikk seg en god støkk, mens krigsskipet fikk en enorm flenge i baugen. Skulle tro fregatten var laget av papp. Det endte med at den sank.

Er det slike papp-skip som skal forsvare oss i krig? Er mannskapet om bord like skjørt, bør de helt klart ta seg en tur innom Gorillasports, hvor de vil finne solid utstyr til trening som gir muskler. Noe helt klart Sjøforsvaret kunne dra nytte av.

Ikke den eneste ulykken

En NATO-øvelse skal være en samling av de alliertes styrker for å bli mer samkjørt og vise styrke. Ikke sikkert hovedfienden Russland ble så avskrekket av denne. Trident Juncture har i så måte vært en fiasko av den minnerike sorten. Flere ulykker har ødelagt biler og utstyr.

Samtidig har forsvaret klart å ødelegge utmark og åkrene til bønder. I tillegg har det ved flere tilfeller blitt observert soldater som driter ved barnehager og skoler. En øvelse som har vært svært vellykket sier admiral James Foggo.

”Vi har lært oss å samarbeide med flere land og funnet ut hvordan været i Norge er”. Noe mer bortkastet enn denne øvelsen har vi sjelden sett lignende til.