Der Untergang er en av de absolutt sterkeste og beste filmene om den 2.verdenskrig. Det helt spesielle med Der Untergang er at vi faktisk ikke følger Adolf Hitlers siste dager – men fallet til det 3.riket sett gjennom øynene til Hitlers sekretær Traudl Junge – en ung jente som bare plutselig befinner seg i en av historiens mest definierende øyeblikk.

306547.jpgFilmen har alle elementer. Den er spennende. Den er kaotisk. Den er sterk. Spesielt kan det trekkes fram scenen der Josef Geobbels kone dreper sine barn – kun fordi det å vokse opp i en verden uten nasjonalsosialisme faktisk ble ansett som verre enn døden. Filmen skildrer meget godt galskapen og hysteriet som må ha preget det tredje rikets siste dager. Fra Hitlers mange utblåsninger til henrettelser. Samtidig er filmen godt balansert med flere «menneskelige» øyeblikk.

Et av de mer spesielle elementene med filmen er at Adolf Hitler for kanskje første gang ikke framstilles som en galning, men som et menneske av kjøtt og blod. Han har jo selvsagt sine karakteristiske øyeblikk, men viser også ro og menneskelighet i møter med sine sekretærer. Det er stort sett Generalene som får unngjelde. Mot damene er han faktisk galant. Det hele ender jo da også med at han gifter seg med Eva Braun på sin dødsdag. Eva Braun, som vil ta gift isteden for en kule i panna. Hun vil jo ikke være stygg når hun er død.

Det skal godt gjøres å ikke ble beveget av denne filmen. Den varer nesten 3 timer, og inneholder ikke et kjedelig sekund. Det hjelper selvsagt en del på om man er interessert i krigshistorie, men filmen er absolutt severdig uansett interesse. Dette er en viktig film, i den grad filmer kan være viktige. For første gang fikk Tyskerne tatt et oppgjør med denne svært så mørke perioden i deres historie.

Har du ennå ikke fått med deg Der Untergang bør du benytte sjansen nå. Og har du sett den før, så se den igjen.