En av mine sterkeste filmopplevelser skriver seg fra midten på nittitallet. Filmen var «Funny Games», regissert av mesteren Michael Haneke. Ikke la tittelen lure deg; dette er absolutt ikke noen komedie. Tvert imot; dette er kanskje noe av det mest grusomme som noensinne har blitt festet til film.

Hele balletten starter med at en liten familie på tre – mann, kone og sønn – er på tur til sitt feriested. Et slags palass med høye gjerder rundt. Men ferien avbrytes ganske heftig av to tilsynelatende hyggelige menn, som av en eller annen grunn bare vil låne noen egg.

Det viser seg etter en liten stund at de to mennene slett ikke er så hyggelige. Tvert imot; de «tilbyr» den lille familien å spille et spill. Et såkalt «Funny game». Kort fortalt; de to mennene vedder med familien at ingen av dem er i live dagen etter. Deretter går det slag i slag. Du fatter sikkert skissa. Det er en hel vanvittig film det er snakk om her.

Til tross for at dette er en av de soleklart mer voldelige filmer noensinne, er det svært lite vold man faktisk får se. Man bare hører den. Eller føler den. Når den ene hyggelige mannen knekker foten på faren i huset med en golfkølle, så får man ikke se det hele. Man bare hører skrikene. Og ropene. Og hylene. Og det hele er gjort med en slik finesse at man blir kvalm og litt redd.

Filmen er i bunn og grunn en kritikk av vold på film, og volden i samfunnet. Og dette lykkes den med så til de grader. Man blir virkelig beveget av denne filmen. Man begynner å tenke.

Grunnen til at vi skriver om denne filmen, som tross alt kom ut allerede i 1993, er fordi det nå er laget en nyinnspilling av filmen i Hollywood. Hovedrollene spilles av blant andre Naomi Watts. Vi håper den amerikanske remaken er like sterk og like god som orginalen. Vi anbefaler deg å se begge.

Se iallefall orginalen. For eksempel på DVD fra CDON. Nyinnspillingen kan du deretter se på en kino nær deg i nærmeste framtid. Anbefales sterkt.

Noen screenshots fra både den nye og gamle filmen:

(fra orginalen)

(fra nyinnspillingen)

(nyinnspillingens cover)