Real Madrids seier i mesterligafinalen markerte slutten på årets klubbsesong i Europa, og nå blir det en liten pause før EM i Frankrike sparker i gang 10. juni. Årets mesterskap blir det første i det nye formatet, ettersom hele 24 land deltar i år.

Årets mesterskap er relativt åpent, med Frankrike, Tyskland, Belgia og Spania som de største favorittene. De nærmeste outsiderne er England og Italia. Husk allikevel at EM har produsert to sensasjoner i moderne tid. Danmark stakk av med seieren i 1992 mens Hellas forsvarte seg til tittelen i 2004. Kan det komme en overraskelse også denne gangen? Denne artikkelen skal se nærmere på hvem som er mest aktuelle til å ta de 16 plassene i sluttspillet.

Gruppe A

Vertsnasjonen Frankrike blir selvsagt den store favoritten her, og bør kunne ta seg greit videre i konkurranse med Romania, Albania og Sveits. Sistnevnte er like stor favoritt til andreplassen, mens Romania eller Albania må håpe på å gå videre blant de fire beste treerne. Albania debuterer i et internasjonalt mesterskap, og går de videre kommer dette til å bli en aldri så liten oddsbombe hos bet365 ….

Gruppe B

I denne gruppen er de fleste øyne rettet mot oppgjøret mellom England og Wales. Engelskmennene har et brukbart lag, men hemmes noe av at Roy Hodgson insisterer på å bruke Wayne Rooney og Jack Wilshere framfor spillere som har prestert på høyt nivå i Premier League denne sesongen. Både Russland og Slovakia har ambisjoner om å komme seg videre. Særlig førstnevnte mannskap behøver all mesterskapstreningen de kan få i forkant av VM på hjemmebane om to år.

Englands sjanser til å komme langt i turneringen blir sannsynligvis større hvis Wayne Rooney ikke spiller fra start

Englands sjanser til å komme langt i turneringen blir sannsynligvis større hvis Wayne Rooney ikke spiller fra start.

Bilde:  Zen Whisk

Gruppe C

I denne gruppen blir det interessante nabodueller mellom Tyskland, Ukraina og Polen. De regjerende verdensmesterne tar seg nesten alltid videre fra gruppespillet, og blir naturlig nok store favoritter til å stikke av med gruppeseieren. Det blir spennende å se hvor langt Robert Lewandowski kan skyte Polen, og han er også en interessant kandidat til å bli turneringens toppscorer. Nord-Irland gjennomførte en imponerende kvalifisering, men blir nok for små i dette selskapet.

Gruppe D

De regjerende europamesterne fra Spania er nok meget interesserte i å revansjere den dårlige innsatsen fra forrige VM. Bak spanjolene virker et å bli uhyre jevnt mellom Tsjekkia, Kroatia og Tyrkia. Sistnevnte kom med som beste treer fra kvalifiseringen, men viste her en fin stigning og kommer garantert til å få mye støtte fra tribunen. Kroatia blir en svak favoritt til andreplassen, spesielt hvis Luka Modric kan ta med seg formen og ferdighetene fra Real Madrid.

Gruppe E

Denne gruppen inneholder det eneste skandinaviske innslaget. Det kan allikevel fort bli en kamp mellom Irland og Sverige om tredjeplassen. Italia er et lag som vanligvis kommer seg videre, men ble slått ut av gruppespillet av søta bror i 2004. Belgia er blant de største favorittene til å vinne turneringen, og det blir spennende å se om landets gyldne generasjon kan ta steget helt til topps. Irland ble en kasteball i forrige EM, og er således sultne på å revansjere den svake innsatsen fra 2012.

Gruppe F

Det andre nordiske innslaget finner vi i denne gruppen ettersom Island endelig gjør sitt inntog på den internasjonale scenen. Islendingene har fått en grei trekning med Portugal, Østerrike og Ungarn. Portugal har lite å by på foruten Ronaldo, og Ungarn kom seg til EM etter å ha slått et svakt norsk lag i play-off. Østerrike har et spennende lag, men Island har en meget god mulighet til å gå videre til åttedelsfinalen, noe som kommer til å være en fantastisk prestasjon av et land med drøyt 300 000 innbyggere.