Advokat, jurist eller dommer i en domstol, alle er helt avhengige av dokumentasjon der sakene legges fram. Det å samle dette på en nettside som Aktørportalen har hatt stor betydning for de involverte.

I dag er det til og med et krav til både advokater og domfullmektige å bruke portalen for registrering av dokumenter og kommunikasjon mellom parter.

Det er også en plattform for å fastsette og dokumentere hvilke salær, omkostninger som ligger til grunn og som gjelder videre i straffesaker og saker der advokat er blitt oppsatt.

Nettsidens ulike fordeler

Det er mange ting som gjør det smart å samle slik dokumentasjon på ett sted. Det er raskt, ryddig og ikke minst en sikkerhet, dersom ting skulle gå i stå. Med Aktørportalen får man først og fremst oversikt over disse tingene:

  • En døgnåpen tjeneste
  • Frister og tider for rettsmøtene
  • Innsyn i saksdokumenter
  • Enkel måte å arkivere dokumenter digitalt
  • Salærkrav håndteres smidig

Hva innebærer dette? Jo, man får bedre tid til å konsentrere seg om sakene, man kan kombinere arbeidsoppgaver og man vet at dokumentasjonen alltid er trygt lagret.

Obligatorisk å bruke Aktørportalen

Etter lengre tid har det nå blitt obligatorisk for advokater og rettfullmektige å bruke siden, slik at ikke misforståelser oppstår, dokumenter glemmes eller går tapt, tidsfrister holdes og rettsgangen går etter planen. I en aktiv og til del svært hektisk hverdag er dette noe som vil gagne alle, og fra i høst er Aktørportalen obligatorisk for alle, i følge ELSAM-forskriften, som omhandler digital kommunikasjon mellom domstolene. Det betyr at de aller fleste domstolene nå er implementert i systemet.

Enkelt og trygt

For å logge seg inn på Aktørportalen må man som alle advokater og delegater for domstolene ha en bruker på nettsiden. Man benytter deretter en elektronisk signatur som vil knyttes til denne profilen. Nettsiden bruker informasjonskapsler både for å spore brukeren og beskytte den. Gjennom såkalt CSRF-beskyttelse, en måte å lure nettstedet til å tro at brukeren selv har bestilt nytt passord, beskyttes brukerne fra selv å bli lurt.

Det er svært enkelt å komme i gang og bruke nettstedet for dens formål, nemlig å gjøre arbeidshverdagen for de involverte mye enklere og mer smidig.