Jeg har arbeidet som telefonselger. Det var til dels trivelig. Jobben gikk ut på å selge/prakke på folk ulike aviser og blader. Og da helst lokalaviser. Jeg solgte Bladet Tromsø i Tromsø for eksempel. Veldig gøy var det jo ikke. Men, enkelte ganger kunne det være til dels innbringende. Hadde flere ganger et par tusen kroner timen. Andre ganger kanskje tretti kroner timer. Slik blir det gjerne når man får betalt for antall salg. Provisjon kalles det.

Jeg fikk en telefonselger på tråden her om dagen. En trønder fra Canal Digital. Han skulle selge meg raskere internettforbindelse enn den jeg har pr idag. Han var faktisk ganske flink. Gjorde en grei behovsanalyse. Forstod kunden, virket det som. Problemet var at jeg har “behov” for en raskere internettforbindelse, men er ikke villig til å betale for det. Jeg er blant disse som helst vil ha det meste gratis. Og gratis er som kjent ikke et begrep som finnes i den kommersialiserte verden vi lever i. Derfor: ingen salg for mannen fra Canal Digital.

Denne episoden av Sosialiseringsskolen er ikke “like morsom” som de forgående. Fordi denne er faktisk ment å hjelpe deg som leser med telefonselgere. Hvordan du kan kvitte deg med dem på en enkel men effektiv måte:

1. Reserver deg mot Telefonsalg
Dette er ganske elementært. Fordi selskapene som driver med telefonsalg skal kjøre sine lister opp mot reservasjonsregisteret i Brønnøysund. Står du der, skal du ikke bli oppringt. Vær imidlertid klar over at selskapene bare har lovfestet plikt til å oppdatere sine lister hver tredje måned, så du vil nok få noen oppringninger likevel i løpet de første tre månedene etter at du har reservert deg. Vær også klar over at de fleste selskapene egentlig driter i kjøre sine lister opp mot reservasjonsregisteret i Brønnøysund.

Husk at du ikke kan reservere telefonnummeret, bare navn. Så hvis du reserverer deg selv, så kan likevel kona di eller barna dine få oppringninger. Dette er fullt lovlig. Derfor må du reservere hele husstanden. Det er ikke mange som er klar over dette, men nå vet iallefall du det.

2. Du får likevel oppringninger – hva nå?
Har du reservert deg, men likevel får oppringninger etter at et halvt år har gått, gjelder det å benytte deg av tøffere metoder. Spør etter hvem det er som ringer. Noter ned navnet. Spør også etter å få snakke med sjefen hans. Noter ned navnet på sjefen også. Spør hva firmaet heter, og hvor de har kjøpt nummeret fra. Noter ned denne informasjonen. Si til sjefen og selgeren at deres firma vil bli anmeldt til Forbrukerrådet i første omgang. Og at det vanker en politianmeldelse mot selger, sjef og – ikke minst – selskapet deres ved flere overtredelser. Burde skremme dem noe, men selvsagt ikke nok. Som fører oss til neste punkt:

3. Det nytter ikke
Det er på tide å ta av silkehandskene. Nå er det krig. En telefonselger ringer. Du tar telefonen. Vær hyggelig. Si at “dette hørtes skikkelig interessant ut. Bare vent litt. Jeg er straks tilbake”. Legg ned telefonen. Gå på toalettet. Lag deg et smørbrød. Steik deg en burger. Whatever. Finn på noe å gjøre. Plukk opp telefonen hvert femte minutt og si: “Straks tilbake”. Finn ut hvor lenge selgeren gidder å vente. Rekorden er over to timer, men det var en selger som jobbet for timebetaling.

4. Enda flere ringer
En telefonselger ringer. La ham presentere seg og gjøre seg ferdig med første “pitch”. Gjør deretter følgende: Be ham finne fram penn og papir. Be ham deretter notere ned følgende bokstaver: f f o k c u f. Be ham lese opp bokstavene til deg. Først forlengs. Så baklengs.

5. Motsalg
En telefonselger ringer. Han skal selge deg ett eller annet. Snu situasjonen. Prøv å selge ham noe. Det spiller ingen rolle hva det er. Det er morsomt hvis du prøver å selge ham gymsokkene dine for eksempel. Ikke hør etter noe av det han sier. Bare kjør på. Fortell om hvor godt gymsokkene dine lukter etter trening. Om hvor lite de er brukt. Fortell om at han høres ut som han er i litt dårlig form. Si at disse gymsokken bare han ha. Kjør på til han blir lei og bryter samtalen.

6. Folkeskikk
Husk at telefonselgere også er mennesker. Ikke vær så strenge med dem. Husk at også du kan bli telefonselger, hvis det går skikkelig galt for deg på et eller annet tidspunkt. Men, det er da bedre enn å bli politiker tross alt.

7. Den utrolige historien
Hvis alt går galt, og ingenting funker, kan du jo prøve deg på en utrolig historie. Et godt eksempel:

 • Ja, det er hos Nilsen?
 • God dag, dette er Signe fra Norsk Folkehjelp. Vi samler nå inn pen..
 • Hvem er det som ringer egentlig?
 • Signe. Jeg ringer fra Norsk Folkehjelp. Vi samler nå inn pen..
 • Nå skal du høre godt etter. Si til Hugo og gorillaene hans at jeg har gjort alt han ba om, og anser meg for ferdig med hele saken. Jeg skjærte opp likene slik dere ba om, og har dumpet dem i elven. Akkurat slik dere ba om. Så du kan bare slutte å late som om du ikke skjønner hva jeg snakker om. Og si til Hugo at nå har jeg gjort alt han ba om, og at jeg vil at han skal la kona mine og ungene mine være i fred! Jeg er ferdig med saken, hører du?
 • *Klikk*

Trust me. Denne historien funker. Eventuelt kan du ta den gamle Seinfeld-klassikeren:

 • Ja, det er hos Nilsen?
 • God dag, dette er Signe fra Norsk Folkehjelp. Vi samler nå inn pen..
 • Ja. Det er fint. Men jeg har litt dårlig tid nå, så hvis du gir meg mobilnummeret ditt så ringer jeg deg opp igjen.
 • Dessverre, vi kan ikke gi ut våre private nummere..
 • Jaha? Så du vil ikke at folk skal ringe deg hjemme? Ja. Nå vet du hvordan jeg har det.

Funker som smurt.