Vi bruker ansiktsmasker som aldri før, og det er i mange tilfeller et nødvendig onde. Men det mange nok ikke er klar over, er at bruk av ansiktsmaske skaper et perfekt miljø for fremvekst av kviser. Det er i tillegg til at stresshormoner i forbindelse med en nedstenging av samfunnet kan bidra til fremvekst av akne og kviser. Irritasjon er et problem, som kan ramme alle som bruker ansiktsmaske, uavhengig av hudtype, og noen vil oppleve akne i tillegg. Dette skjer fordi friksjon mellom masken og huden gjør den irritert, sår oljete og fuktigheten spiller også inn her.

Hvorfor får vi irritert hud?

Når vi har på oss ansiktsmasken har den en tendens til å bevege seg rundt i ansiktet og skape friksjon. Denne friksjonen vil over tid skade huden, som vi har forklart, og det er ikek så mye du kan gjøre med det. Det er også en selvforsterkende effekt, at vi tar oss i ansiktet mye mer, og vi har gjerne en tendens til å ta oss en slurk vann, kaffe eller små-spiser, som også gjør vi løfter på masken. Når vi legger masken tilbake er det gjerne skitt som ligger langs kanten, hvor dette vil bidra til mer irritert hud.

Ansiktsmasken holder skitt, fett, fukt og svette tett på huden, som etter hvert vil irritere huden. Irritert hud kan føre til ulike tilstander, som akne, små kviser, betennelse i hårsekker, trykksår, ødelagte blodårer og dermatitt.

Hvordan unngå kviser og andre komplikasjoner

Hvis du vil minimere risikoen for å få kviser, og andre komplikasjoner, ved bruk av en ansiktsmaske, er det viktig du har ansiktshygienen i orden. Sjekk også at du bruker masken korrekt, evt. Skift ut ansiktsmasken til du finner en type som passer deg bedre. Vask deg ofte i ansiktet så du kan avlaste den betente huden mest mulig.

Det er mulig å bruke enkelte typer krem mot kviser, som kan holde på fuktigheten akkurat der masken treffer huden. Denne kremen bør også inneholde antibakteriell krem, som kan tilføre huden B-vitamin for eksempel. Spør på apoteket for veiledning, de kan sikkert gi deg gode råd i forbindelse med kremer å bruke sammen med ansiktsmaske.

Ulike typer ansiktsmaske

Uten at vi skal gå i dybden på ansiktsmasker, kan det være greit å vite hva en ansiktsmaske gjør. Ansiktsmaskens funksjon er å filtrere ut partikler, og i forbindelse med Corona er dette viruspartikler. Noen ansiktsmasker har flere lag for å få dette til, og avhengig av hvilket materiale masken er laget av, kan noen rett og slett suge til seg fuktighet fra huden din. Hvis huden ikke er fuktig nok, vil PH-verdien synke og huden kan ikke transportere vekk fettolje og annet skitt vekk fra porene.

Enkelte typer er bedre enn andre, for huden og her kan vi navne silkemasker som det beste alternativet. Det nest beste alternativet er bomullsmasker, som er mer skånsom når dette materialet ligger mot huden. Uansett hvilken type, er det viktig du vasker masken ofte, for å unngå at kviser og akne skal få gode vilkår.