Alle idrettsledere, politikere og IOC-topper sier det samme; «Idrett er idrett og politikk er politikk. De tingene har ingenting med hverandre å gjøre, og burde heller ikke ha det.»

Snakker om pissprat.

Idrett har alltid vært en politisk faktor, og kommer alltid til å være det. De som hevder noe annet er enten litt naive eller bare uærlige. For idrett og politikk er meget tett vevet sammen. Et godt eksempel er FIFAs beslutning om å arrangere Fotball-VM i USA – det landet i verden som utvilsomt er minst interessert i fotball. Amerikanerne har nemlig sine egne grener som de bryr seg om; basketball, rugby og baseball. Fotball er noe for svært spesielt interesserte i verdens eneste supermakt.

Når FIFA da besluttet å gjennomføre Verdensmesterskapet i USA, så var det en politisk og ikke minst økonomisk fundamentert beslutning. Fotballen «taper» store penger, vi snakker millardbeløp her, hvert år fordi USA ikke bryr seg om fotball. At et land med rundt 300 millioner godt bemidlede mennesker heller bruker penga på Chicago Bulls eller New York Rangers er et stort problem for fotballens mektige kommersielle interesser. VM ble gjennomført rett i forkant av lanseringen av den nye amerikanske fotball-ligaen, og håpet var at VM skulle virke som en slags rakett på fotballinteressen.

Det gikk ganske dårlig. Hovedsaklig fordi fotballens høye herrer selvsagt ikke kunne komme seg unna de samme kommersielle interessene som de forsøkte å smigre. Kort fortalt; fotballen, selve idretten opp i alt dette, ble gjennomført på TV-kanalenes interesser. Det betød at kampene ble spilt midt på dagen i USA, for å tilpasse seg tv-tidene i Europa. Midt på dagen i mange av de byene der VM-kampene ble spilt er det «ganske» varmt. Vi snakker om 40 plussgrader i skyggen. Og på banen? Vel. Det gikk ganske dårlig med de lagene som hadde en fysisk spillestil (som Norge) for å si det forsiktig.

Noen år senere ble fotball forsøkt innført i sør-øst Asia. Fotball taper penger også her, spesielt i de nye verdensøkonomiene Korea og Japan. Derfor; VM skulle gjennomføres også her. Og overraskelsen? Joda. VM skulle gjennomføres rett før lanseringen av nye ligaer i fotball.

Hadde man tatt hensyn til selve idretten hadde man aldri i verden arrangert et Verdensmesterskap i et land som gir seg katten i den idretten som faktisk skal utøves. Hadde man kun tatt hensyn til idretten hadde man aldri hatt fotball-VM i USA, i Japan eller i Sør-Afrika for den saks skyld. Da hadde man gjennomført VM i land der interessen er stor, som i Tyskland, i Brasil eller i England.

Hadde man brydd seg om idretten, og bare den, så hadde man aldri i verden tildelt OL til Kina. Det ligger selvsagt noe mer bak. Om dette «noe» er et ønske om å bygge opp arenaer i verdens mest folkerike stat, eller om det ligger et kommersiellt hensyn bak det hele, ja det skal vi ha oss usagt – men at tildelingen av OL ikke er politikk er bare pisspreik fra ende til annen. Man kan få tildelt arrangementer av ulike årsaker, men at hensynet til idretten er én av disse årsakene er bare tull. Personlig tror Agurkposten at Kina er tildelt OL av én eneste grunn; mulighetene for å tjene penger. Kina er det landet i verden med flest mulige kunder for idretten og for idrettens mange mektige sponsorer.

Samtidig er det selvsagt med et visst håp at Kina skal skikke seg litt i forhold til de mange bruddene på menneskerettighetene – som vi alle vet foregår ganske heftig i for eksempel Tibet. OL skal gjennom en slags medaljerus føre til både demokrati og framvekst av en rettstat – og nedover veien skal man nok prøve å selge noen flasker med Cola også.

Derfor blir det noe latterlig når folket krever at for eksempel IOC skal boikotte deler av OL. IOC har tilgang til Wikipedia (ulikt folket i Kina forresten) og visst selvsagt på forhånd at Kina vel ikke akkurat er det landet som skikker seg best her i verden. IOC driter uansett i sånt. For IOC er det langt viktigere at Kineserne begynner å interessere seg for noe så dørgende kjedelig som synkronsvømming. At de kom til å bli demonstrasjoner visste de selvsagt også. Hallo.

Selvsagt visste de det. Vil du boikotte OL forresten?