Fremskrittspartiet har i helgen hatt en såkalt «klimakonferanse«, der de hadde hentet inn «sine» eksperter som selvsagt talte et samlet forskermiljø verden over midt imot. Klimakatastrofen som virker nært forestående er bare «hysteri» og det er mye viktigere å sørge for at spriten blir billigere, mener FrP. Siv Jensen kritiserte også APs nestleder Helga Pedersen for å ha fortalt et mer eller mindre pinlig eventyr på APs landsmøte i går. «Politikk er for viktig til å kunne overlates til eventyrfortellere», mener Siv.

Jeg mener at denne kloden er for å viktig til å kunne overlates til Fremskrittspartiet. Et parti som inntil nylig kunne skilte med en politiker ved navn Øystein Hedstrøm som uttalte en gang tidlig på nittitallet at det ikke var noe problem med drivhuseffekten på Østlandet fordi det uansett var så få drivhus der. I sine rekker har de fortsatt politikere som er like.. ehh.. skal vi kalle det «opplyste».

RØYKING ER BRA FOR HELSA

Fremskrittspartiet velger å overse FNs klimapanels rapporter. De støtter seg isteden til en samling særs spesielle forskere som mener at «dette med klima bare er naturlige greier og det hele går bra». Jo. Det er jo greit. Blitt prøvd før det. Det er ikke så mange årene siden det fantes ganske mange forskere som også sa at Røyking var bra for helsa. De var riktignok alle sammen betalt av Philip Morris, men det er jo bare en detalj.

«Det er Solen som er problemet», sier FrPs forskere. Jo. Det er jo faktisk sant. Det er solen som er kilden til oppvarming på denne planeten. Riktig det. Såpass har de skjønt. Men, det de muligens har oversett er jo at den virkningen solstrålene har på denne kloden har endret seg drastisk bare i løpet av få år. Global oppvarming er ikke vanskelig. Det går mer eller mindre – for å forklare ting litt enkelt – ut på:

  1. Vi bor på en klode som ligger ganske nære en stjerne som kalles Solen. Fra Solen går det solstråler som treffer kloden vi bor på. Rundt kloden vi bor på er det en slags hinne som kalles atmosfæren. Atmosfæren gjør at solstrålene – iallefall noen av dem – liksom holdes en liten stund mellom atmosfæren og kloden vår. Hvis vi hadde hatt null atmosfære hadde solstrålene truffet oss og bare sprettet ut i verdensrommet igjen. Da hadde vi fryst ihjel. Men, på grunn av atmosfæren holdes altså noen av solstrålene igjen – og det er grunnen til at det er varmt i syden og sånn.
  2. Hvis atmosfæren ble veldig mye tykkere sier det seg egentlig selv at det ville bli fanget flere solstråler. Da blir det varmere. Det er dette som er i ferd med å skje, og det er dette vi kaller global oppvarming. All CO2 og all dritt vi skyter opp i himmelen fra bilene våre og kraftverkene våre er med på å tette igjen atmosfæren. Gjøre den tykkere.
  3. Skjønner du? Nå synes jeg at jeg var veldig pedagogisk her..

Problemet, og det er vel også derfor dette blir kallt «hysteri», er at utviklingen vi ser skjer, den skjer i et stadig større tempo. Det blir bare varmere og varmere og varmere. Isen ved polene smelter i et stadig mer intensivt tempo. Utviklingen har ikke bremset de siste åra, tvert imot; den har akselerert. Og vi kan se virkningene også her i kalde nord. Jeg bor i Tromsø og her hadde vi faktisk ikke noe særlig snø før.. ja skal vi si Julaften. Det var bart i Tromsø til laaaangt ut i Desember.

Da jeg var barn, la oss si sånn ca for 20 år siden, kunne jeg bruke rattkjelken min i akebakken allerede fra slutten av september. Barna idag kan gå i høstklær til advent. Og nå har vi ikke engang sett så voldsomme virkninger av den globale oppvarmingen ennå, må du huske. Det er ikke sikkert vi vil se noe særlig til dem heller før det har gått 10, kanskje 15 år. «Katerina» som slo ut New Orleans vil bare være peanuts i forhold til det vi har i vente. Også her oppe i Nord-Norge.

ÅRSAKER

Og hva er årsakene da spør du?

  • Vi blir stadig flere. For 20 år siden var vi 2 milliarder på denne planeten. Om 30 år kan vi være så mange som 9 milliarder. Det har selvsagt sammenheng med at vi blir stadig flinkere til å unnslippe sykdommer og slikt. I gamle dager døde folk av egentlig hva som helst. Idag tar ikke engang AIDS knekken på oss. Det handler om teknologisk utvikling og kunnskap.
  • All den nye teknologien vi har funnet opp er ekstremt energikrevende. Tenk på alle apparater du har i huset. PC’er, sikkert flere fjernsynsapparater, alle kjøkkenmaskinene. De hadde ikke sånt på femti-tallet. Og tenk på alle bilene. For femti år siden var det et fåtall som hadde bil. Bil var dyrt. Idag har alle bil. I noen familier har de til og med to, eller kanskje tre.
  • Legg sammen disse to, så skjønner du hvor vi skal hen: Vi blir stadig flere som forbruker stadig mer. Tenk på all maten som må produseres. Tenk på behovet for drikkevann. Tenk på energibehovet som skal dekkes. Tenk på det skremmende faktum at om kanskje bare fem år sitter 1 milliard kinesere og vil ha strøm til sine PC’er, sine fjernsynsskjermer, sine kjøkkenapparater. Kanskje vil vi se 1 milliard kinesere som vil ha bensin til bilene sine. Og for ikke å glemme India. Der er de faen snart like mange. Og de vil også ha strøm til PC’ene sine, til kjøkkenapparatene sine, og de vil også ha bensin til bilene sine. Og så har vi den tredje verden. Der bor det «litt» folk, for å si det sånn. Tenk tanken om alle som bor i Afrika hadde samme energibehov som oss? Tenk om alle afrikanere hadde hver sin Cheverolet Tahoe?

Heldigvis er det ikke så vanskelig å gjøre noe med dette. Vi er faktisk veldig heldige. Vi har blitt advart. Nå må vi bare få ut fingeren og sette igang. For det er mulig. Og, det handler også her om at alle må ta sitt ansvar, og liksom gjøre sitt. Mange bekker små gjør en stor å, og den greia der. Vi kommer oss lett ned på utslippsnivåene vi hadde på 70-tallet, hvis vi bare vil. Og det trenger ikke koste noe heller. Og ingen trenger å dø.

LØSNINGENE

For det er jo det de sier. FrP: «Det blir så dyrt», «Folk må dø». Og så videre. Heldigvis bare tull. Det blir ikke dyrt, og ingen trenger å dø. Ok, det blir jo dyrt for noen da. For eksempel Statoil-Hydro. De blir det jævlig dyrt for. Men, vi kan ikke ta hensyn til Helge Lund i denne saken. Hva skal vi si til barnebarna våre? At vi ikke gidda gjøre kloden beboelig for dem fordi vi «ikke ville plage Helge Lund»?

  • Vi må få valgt inn noen politikere med baller. Ikke de fjottene som sitter og styrer nå. Når de skal gjøre noe med bilavgiftene så gjør de så lite at det ikke merkes: «Vi har gjort denne miljøbilen hele 2 kroner og femti øre billigere!» Nei. Her må vi høre på NAF. Gjør det mye mye mye billigere å kjøpe en ny bil som forurenser lite. Og skru kostnaden på å bruke den jævlig mye opp. Verre er det faktisk ikke. Ja. Og så bygg ut litt tog og buss og sånn sånn at vi faktisk kan velge å bruke dem når vi liksom har lyst til det. Idag er kollektivtrafikken i Norge en stor vits.
  • Og så må vi bare sørge for å produsere energi på en annen måte enn det vi gjør i dag. Bort med fossilt brensel og inn med fornybar energi. En fin oppgave for Statoil Hydro. Isteden for å pumpe opp olje kan de bygge vindmøller. Og ikke bare her, men også i Kina og i India og i Polen, ja – du skjønner vel skissa. Og så har vi et flott firma her i Norge som er verdensledende på solenergi. Du vet de kalkulatorene som bruker solenergi? Sånne ting. Bare i mye større skala. Gi dem litt støtte. Og det er mange slike ting som kan gjøres. Mange bekker små..
  • Dessuten må vi som forbrukere ta mye større ansvar. Velg miljø når du handler. Den dagen de multinasjonale selskapene innser at «miljø» er en viktig del konkurransen om forbrukernes gunst – ja den dagen blir det andre boller. Petter Stordalen har skjønt det, og han styrer noe verre med disse hotellene sine. Tror du han gjør det for å være snill? Selvsagt ikke. Petter Stordalen vil tjene penger, og han har skjønt at han tjener mer penger når han er miljøvennlig kontra å ikke være det. LONG LIVE CAPITALIZM!
  • Ja. Du får se filmen selv. Jeg kan ikke gjøre alt heller. Jeg gjør mitt. Da jeg handlet bil ifjor kjøpte jeg den bilen på markedet som slapp ut minst CO2 pr kjørte kilometer, altså en Toyota Aygo. Det er ingen Ferrari for å si det sånn. Men, bilen min tar meg fra A til B uten problemer, og jeg tjener masse penger på valget. Rett og slett fordi bilen er liten, den er lett og bruker lite bensin. Siden motoren er liten, bilen er liten og fordi den er moderne (2007-modell) med alle mulige nye innretninger av sikkerhetsutstyr – så er den selvsagt også billig å forsikre. Og dessuten var den billig i innkjøp. Jeg gjorde altså et valg som for meg betød lavere utgifter til bil SAMTIDIG som mitt kjøp av bil betød lavere utslipp til atmosfæren, enn om jeg hadde gått for en stor SUV for eksempel. Det er slike valg FrP kaller «dyre» og «noen må dø».

Mitt bilkjøp er et godt eksempel på hvor tanketom retorikken til FrP faktisk er. De sier at det blir «dyrt». Nei, jeg sparte faktisk penger. Og jeg sparte miljøet i samme slengen. Problemet er at mange ikke kan velge som meg. De må velge seg noe større, kanskje fordi de ikke vet hvordan en kondom virker. Da burde de jo kjøpe for eksempel en Toyota Prius eller en annen hybrid. Prius forurenser faktisk mindre enn min bil. Men, idiotene vi har satt til å styre dette landet har sydd sammen en avgiftspolitikk på bilavgifter som er med på å gjøre miljøbilen Prius svindyr. Fordi den er tung. Batteriene veier visst en del. Det er faktisk billigere å kjøpe et miljøsvin fra GM på 5.7 liter framfor miljøbilen Prius. Go Figure.

Slike ting kan vi enkelt gjøre noe med. Slike ting som jeg kaller fornuftig politikk, men som FrP kaller «hysteri». Alt vi trenger er bare at hver enkelt bare gjør litt, og at politikerne gjør mye. Vi må altså ha litt god gammeldags politisk vilje. Verre er det ikke. Vi har løsningene. Vi har teknologien. Vi har redskapene. Vi har muligheten. Vi har alt vi trenger. Men, har vi viljen?

Nei. Hvis vi lar FrP styre debatten tviler jeg på det.