Straks må Kongeriget innfri sine forpliktelser innrammet i Kyoto-avtalen. Og, siden alle politikere fra ytterste høyre til nesten-ytterste venstre har åpnet opp for absolutt alt av oljegreier og gasskraftverk og whatnot de siste åra ligger vi rimelig dårlig ann for å si det forsiktig hvis vi ikke ønsker å tape siste rest av international anseelse. Nest siste rest forsvant vel i det øyeblikk regjeringen logret med halen og sa «ja» til StatoilHydros rasering av Nord-Norge.

Anyway, for å komme innenfor kravene vi altså har forpliktet oss til gjennom Kyoto-avtalen, så skal regjeringen kjøpe en hel masse klimakvoter i utlandet. Det er dette som skal gjøre oss såkalt «klimanøytrale». Dette er et vanskelig ord, så jeg skal forsøke å forklare det så folkelig som overhodet mulig:

Se for deg at du går nedover Karl Johan en lørdagskveld. En ubehagelig tanke, javel, men forsøk å se det for deg likevel. Du går altså ned gaten, og plutselig og helt ut av det blå strener du over gaten og knaller til en eller annen fyr. Du virkelig knaller til ham altså, så snørr og tenner og alt flyr vegg i mellom. Deretter tar du tak i håret hans, og før du river det helt av i én enkelt bevegelse, knaller du kneet opp i kjeften på ham så han heretter og i all framtid må spise suppe fra Toro.

Så du filmen American History X? Med Edward Norton? Ja, den ja. Husker du den scenen der Edward knekker nakken på en fyr over fortauet? Den scenen ja. Du gjør dette også med denne fyren. Sånn at han skikkelig dauer.

Nå har du vært skikkelig ond, derom hersker liten tvil.

Ok, da. Men her kommer det morsomme. Hvis du etter denne voldstornadoen hjelper en gammel dame over veien, og kanskje samler inn litt penger til frelsesarmen, samtidig som du besøker barna på Radiumhospitalet – så gjør du «opp» for deg.

Sånn at du blir «nøytral» igjen.

Hørtes dette heeeeelt teit ut? Joda. Det gjør jo det. Man kan ikke gjøre opp for seg på denne måten. Man må ta konsekvensene av sine valg og den greia der. Selv om du liksom gjør en god gjerning etter at du har gjort en ond gjerning, så utløser ikke det faktum at du gjør en god gjerning noen form for «oppheving» av den onde gjerningen. Det er logisk. Selv om du altså hjalp den gamle dama over veien, og da selvsagt gjorde en god gjerning, så hjelper jo ikke det særlig for han fyren du nettopp drepte. Han er jo fremdeles dau, ikke sant? Logisk sett er du altså en psykotisk drapsmann uansett hvor mange gamle damer du hjelper over gaten.

Men, denne logikken velger man altså å se helt bort fra i politikken. Siden vi altså slipper ut noe helt vanvittig mye mer CO2 enn vi egentlig liksom har sagt (og forpliktet oss til) at vi skal gjøre, så kjøper vi såkalte «klimakvoter» for å liksom rengjøre oss. Problemet med denne logikken er jo selvsagt at det ikke spiller noen rolle for klimaet hvor mange kvoter vi kjøper, CO2’en er jo likevel sluppet ut fra Snøhvit, fra Odda, fra Statfjord, fra Nordsjøen og where not.

Likevel. Dette er altså løsningen våre folkevalgte har valgt. Man kan jo egentlig ikke gjøre annet enn å skjemmes.