Ikke alle barn vet hva et fugleskremsel brukes til, så da kan det være greit at de hvert fall lærer å lage et. Et fugleskremsel kan lages av det meste man har liggende, men det viktigste er at det har form som et menneske slik at fuglene ikke tar kornet, frukten eller bærene de er på jakt etter. Mange fugler elsker nemlig å forsyne seg av matfatet, men det er ikke alltid landeieren tenkte at det var greit. I alle fall ikke alt.

Det er viktig at fugleskremselet skal være skikkelig skremmende. I fantasien har det blodige hoggtenner og blodskutte øyne. Her skal ikke en eneste fugl føle seg trygg. Så for å sette i gang, må man tenke på at fugleskremselet bør ha en størrelse som ligner et voksent menneske.

Et gammelt kosteskaft

Det kan være smart å starte med et kosteskaft som skal være fugleskremselets lengde og kropp. Og har man ett kosteskaft til kan dette bli armene. Man må huske på at man skal kle opp skremselet med på hatt, jakke og bukser. Dette kan alle barna finne hjemme i klesskapet der alle de gamle slitte klærne ligger. Hvis man ikke har noen, kan man spørre besteforeldre om de har noen. En jakke med dertil caps fra Felleskjøpet er ikke dumt. Da ser det ut som bonden sjøl er ute i gården. Men gjerne klær i mange farger.

Når man har bundet fast det horisontale skaftet har man fått et kors. Nå kan man tre en jakke på og passe på at den har litt fylte. Dette brukte de gamle bøndene å bruke høy til, men har man ikke det tilgjengelig kan man stappe en svart-sekk full av aviser, plast, skumgummi eller lignende. Det er viktig å feste buksen skikkelig langt oppe, slik at jakken sitter naturlig over. Nå har man kroppen til fugleskremselet. Men ennå mangler et hode, øyne, nese og munn. Øverst på toppen må man ha en hatt eller caps.