Vi har noen ganske sære matretter i Norge, blant annet lutefisk og smalahove. Men kanskje enda mer spesielle ting spises i andre land. Her er noen eksempler på mildt sagt snodige delikatesser fra ulike steder i verden, som garantert ikke spises av barn på ferie..

Fritert tarantell spises i Kambodsja. Edderkopper på størrelse med en menneskehånd vendes i hvitløk og salt før den friteres til den blir sprø. For egg-elskeren kan «tusenårsegg» fra Kina anbefales. Dette er egg fra kylling eller and som lagres i en blanding av aske, gjørme og salt i flere måneder. Det som normalt er hvitt på egget blir brunt og geleaktig, og eggeplommen blir mørkegrønn/grå. Naturligvis både lukter og smaker disse eggene rimelig stramt, og er norsk barn på ferie ville hatet det!

Hvis du synes dette høres uappetittlig ut, hold deg fast, for neste godbit kan få lunsjen til å krype opp i halsen på selv den mest erfarne kokk. Balut spises på Filippinene, og består av et andeegg. Ikke så ekkelt, sier du? Det bør kanskje legges til at egget er befruktet og inneholder et andefoster. Egget kokes og serveres helt. Først drikker man væsken fosteret ligger i, før man piller av skallet og hiver innpå et halvutviklet andefoster. Ikke barnemat det der. Nam!