Jeg hater hovedstaden, Tigerstaden, Søringstad eller hva man velger å kalle denne ubrukelige byen dette Nisselandet har valgt til sin viktigste by. Christiania het vel drittbyen før, men jeg sier bare: Same shit, new wrapping. Oslo er rett og slett den soleklart styggeste byen jeg noensinne har besøkt. Og det sier faktisk en del, for jeg har vært mange ganger i Hammerfest. Dessuten er jeg oppvokst i Alta, som innehar den prestisjefyllte TV2-tittelen “Norges styggeste bysentrum”.

Det er bare det at TV2 tok feil. Alta har ikke Norges styggeste bysentrum, det er Oslo. Det ser jo rett og slett ikke ut. Og lukten! Ikke glem lukten! Ufyselig er et nøkkelord i denne sammenhengen. Det lukter bedre av Svenske papirfabrikker enn av Norges hovedstad. Og det er faktisk ikke å overdrive heller. De få gangene man faktisk er nødt til å innfinne seg i dette helvetet av en by, så er det slik at man går rundt og lengter etter lukten av oppkast og katteurin.

Elendigheten starter allerede rett etter landing på Norges mest ubrukelige flyplass, nest etter Hammerfest International Airport, nemlig Gardermoen. Man går av flyet. Den ufyselige lukten av Oslo, av trafikk og av søringer er så sterk at det formelig svir i øynene. Deretter skal man kjempe med alt fra uteliggere til hippe børsspekulanter om en taxi av årgang ‘74, bare for å finne ut at taxisjåføren akkurat har gått ut i streik. Så du må ta bussen. En buss fyllt til randen av de ufyselige menneskene vi Finnmaringer kaller søringer. Etter vel tre timer ankommer man så Oslo S. Norges aller usleste terminal. Deretter ut i det fri. Trodde du. For du trenger ikke å gå mer enn ti meter vekk fra Oslo S før du blir overfalt av nitti polske tiggere og femten narkomane som bare vil ha en tier til kaffe.

Opp Carl Johan. Norges paradegate. Søppel og narkomane ligger strødd utover alt som finnes av grønne flekker – populært kallt gress. Overalt er det søringer og andre usle representanter av menneskerasen. Du finner hvite ungdommer fra Frogner som etter å ha sett én eneste video med 50 cent plutselig har fått det for seg at de er negre. Dessuten tror de at er oppvokst i Bronx. Dette forklarer selvsagt alle smykkene, hettegenserne og saggebuksene – men det finnes ingen forklaring på hvorfor det er så jævlig mange av dem. Det finnes bare én eneste ting i denne verden som er verre enn søringer; og det er søringer som tror de er afroamerikanere.

Øverst i denne vitsen av paradegate, finner vi slottet. Det vil si; det mest falleferdige bygget sør for Bodø – kanskje med et hederlig unntak i Stortinget (der skjer jo som kjent det største menneskelige forfallet innenfor veggene).

Men det verste er likevel det nye Operabygget. Jeg lurer på hvilke idiotiske fjotter som tenkte ut plasseringen. Var det bystyregruppa til Arbeiderpartiet? Til Høyre? Hvem vet. Fjotter er de uansett. For hvorfor i helvete skal den Norske Stat bruke noen surt opppumpede milliarder på et bygg for Italiensk folkemusikk? Som har et samlet publikumsantall på 14. På et helt år. Latterlig er det. Det er vel bare plasseringen av denne katastrofen som om mulig er verre. Hvordan foregikk debatten?

Gunnar (Ap): Hvor skal vi plassere dette milliardbygget spesielt beregnet for fiffen på beste vestkant?

Titten Tei (H): Hva med i en trafikkmaskin?

Gunnar (Ap): Genialt. Ring Skjøtt’n og spør om å få låne noen milliarder!