Før i tiden hadde ikke folk det så lett. Før i tiden var det vanskelig å overleve. De fleste bodde i huler de måtte hogge ut ved hjelp av spisse steiner og enda spissere kvister. Det fantes ingen stikkkontakter. Ingen kabel-TV. Ingen Burger King. Ingenting med navnet S.A.T.S. De trengte nemlig ikke S.A.T.S. på den tiden. Fordi det fantes ikke noen Rimi på hjørnet. Folk måtte løpe etter moskusokser i ukesvis før dyret ble så utmattet at det kunne kveles med håndkraft. Man hadde nemlig ikke salongrifler på den tiden. Sprettert, sier du? Ja, prøv å skyte en moskus med sprettert! Det gjør nok susen..

Men, så kom nåtiden. En tid fyllt med latsabber. Vi kjører overalt. Vi sitter mye i sofaen. Vi ser mye på tv. Vi går aldri tur. Vi er aldri på tur – såfremt vi ikke kan kjøre. Da kaller vi det biltur – og synes selv at vi får gjort en stor innsats med tanke på helsa. Vi lever i en tid da hjemkjøring av mat er blitt Big Business. Tenk det. Vi gidder ikke engang å hente maten selv. Men, under overflaten råder panikken.

Denne panikken råder sterkest i månedene før badesesongen begynner. April og Mai er to svært så innbringende måneder for treningssentre som for eksempel S.A.T.S. For vinteren er over, og klærne skal av. Og under klærne – ja der ser det jo rett og slett ikke ut. Neste stopp: S.A.T.S.

Men, så har du dem som trener året rundt. De er de teiteste av alle. For hva i helvete er det de trener for? Er det helsas skyld? Ja, i så tilfelle er det jo noe rart at de kjører til treningssentret i steden for å for eksempel jogge. Hadde de jogget til og fra treningssenteret hadde det ikke vært nødvendig å gå inn engang. Da hadde de spart en formue.

Jeg leste noe om treningskultur og bevegelseskultur i et svenskt magasin en gang. Magasinet hadde sammenlignet en standard svenske og en standard afrikaner. Afrikaneren var i skrekkelig mye bedre form enn svensken. Med trykk på skrekkelig. Men, det som var så rart med det hele var jo det faktum at svensken trente på treningsstudio flere ganger i uken. Afrikaneren hadde aldri hørt om treningsstudioer. Afrikaneren trente aldri. Han gikk bare til og fra jobb hver dag. Svensken kjørte selvsagt på jobb hver dag. Men svensken trente altså. Hvorfor var svensken da i en så mye dårligere form enn afrikaneren? Fordi afrikaneren hadde utelatt en ganske så viktig punkt: ja, han gikk/jogget til jobb hver dag. Men, det var fire (!) mil til jobben, hver vei. Afrikaneren så imidlertid ikke på dette som trening. For han skulle jo på bare jobb tross alt. Det sier noe om forskjellen på trening og bevegelse. Det sier også en del om hvor mye vi lurer oss selv når vi skriver oss opp på et treningsstudio. For det hjelper ikke med medlemskort på S.A.T.S. hvis man kjører dit.

Her er vi med kjernen av min forakt; Ta nå for helvete å forstå at tiden for bevegelse er over. Vi har funnet opp bilen. Vi har funnet opp frossenpizza. Vi har funnet opp Cateringsfirmaer som leverer sjokoladekake selv på natten. Vi har funnet opp sofasitting 24/7. Ta nå for helvete å forstå at det er en grunn til dette! Det er fordi vi er late. Ikke kjemp imot. Ikke spis alle disse proteinsjokoladene og drikk alle disse proteindrikkene. Ikke bruk tusenvis av kroner på et treningsstudio bare fordi du vil se bra ut naken. Gi heller pengene til Redd Barna. Det er mye bedre. Og det er mye mer ærlig. Innse at du er en latsabb – så blir livet ditt mye bedre.

Det verste jeg vet, ved siden av hvite mennesker som liker HipHop, er treningsidioter. Dere vet alle hva jeg mener. Disse svina som formelig bor på treningssentre. Disse svina som spiser egg på Rocky-metoden. Disse svina som bare har frukt og grønnsaker i kjøleskapet. Disse svina som drikker nitten liter proteindrikker hver eneste dag. Jeg forakter dem. Fordi de kjemper mot utviklingen ellers i samfunnet.

Jeg liker utviklingen. Snart vil de fleste av oss jobbe hjemmefra. Vi finner stadig vekk opp nye metoder for å spare på energien. Det jeg ikke skjønner er følgende:

Hvis man er feit – som jeg er begynt å bli – så finnes det ett jævlig godt alternativ til å slite ned dørstokken på et treningsstudio. Og hvilket alternativ er det jeg snakker om?

Går du i svart – virker du tynnere enn du egentlig er.

PS! Hvis det er badesesongen som er grunnen til at folk nordpå trener, så burde det ikke finnes treningssentre nord for Trondheim. For nord for Trondheim finnes det ikke badesesong. Vinteren starter tross alt i midten av Juli. Og varer til slutten av Juni.