Vi lever altså i et land der våre folkevalgte liker å gjøre ting litt vanskelige for oss. Ja, AG er selvsagt klar over at man må være ganske mye over gjennomsnittlig idiot for å få jobb som byråkrat, men vi velger likevel å skylde på våre folkevalgte. Molbo-Norge er ikke et begrep uten innhold. Tvert imot; duste-Norge er en realitet vi må forholde oss til daglig.

La oss for moro skyld starte med at vi må betale hel moms hvis vi velger å drikke kaffen vår inne på caféen, mens vi slipper med halv moms hvis vi mot formodning velger å drikke kaffen vår ute på gaten. Dette er jo uhyre morsomt og pinlig, og jeg gjetter at mange turister rister på hodet og sier «Que? Si, senor. Norway. We understand.» mens de ler stille inne i seg. Det er veldig få som vet hvorfor det er slik, så jeg skal forklare:

Senterpartiet, Krf og Venstre innførte halv moms på mat da de satt i regjering for noen år siden. Men, samtidig la de moms på tjenester – som det altså tidligere ikke var moms på. Og vips! Spiser du maten inne må jo de ansatte gjøre deg tjenester, altså vaske opp griseriet ditt og rydde og slikt. Derfor er det full moms inne. Men går du ut slipper de ansatte å gjøre deg noen tjenester, og derfor er det altså halv moms siden du bare betaler for maten. Det avgjørende her er altså om de ansatte må yte deg en form for service. Det er derfor det også er full moms på for eksempel uteservering på sommeren.

Molbo? Absolutt.

Og så har vi jo alt det morsomme innen fiskeri. En Altafisker måtte her om dagen sage av 3 fot av sjarken sin for å beholde kvotene sine på makrell og torsk. Jada, du leser riktig. Båten hans var plutselig blitt litt for lang. Nye regler sa at båtene skulle være max 11 meter, og da måtte han altså kutte. Rimelig spesielt. Og det er ganske sikkert bare i Norge dustebyråkratiet klarer å skape slike situasjoner, til stor glede for komikere.

sjark_106012i.jpg

(bilde: privat)

Altafiskeren har nå sagt seg villig til å selge den avsagde biten av båten, så hvis noen skulle ha behov for forlenge båten sin med 3 fot er det sikkert bare å ta kontakt.

Andre morsomme greier er jo dette fordømte kravet om at alle ASA må ha minst 40% kvinneandel i styrene sine for å slippe tvangsoppløsning. Kloke hoder i Kvinnegruppa Ottar formelig ler i bartene når de tenker på dette, det er jeg ganske sikker på. Men styrene har klart å følge opp, og så langt har ikke et eneste selskap blitt tvangsoppløst. Nå skal det selvsagt nevnes at mange av disse kvinnene som har blitt plassert rundt omkring i styrene bidrar med litt av hvert. Et selskap valgte inn to strippere for å fylle kvoten sin. De to damene bidrar med underholdning i pausene, og oppmøtet på styremøtene har aldri vært bedre sies det.

Det som ikke er like morsomt er jo det faktum at ekstremt mye tid kastes bort for å følge slike håpløse påbud. Et Røkkeselskap, Aker Drilling, ble nesten tvangsoppløst – til tross for at de hadde 40% kvinneandel i sitt styre. Problemet var at styret bestod av 6 personer, 4 menn og 2 kvinner; altså i utgangspunktet et styre med en for høy mannsandel. Men, så trakk den ene mannen seg fra styret, og da var de jo plutselig innenfor kravet. 5 personer. 2 kvinner. 40% kvinneandel. Dessverre holdt ikke dette for duste-Norge, siden dette styret tross alt ikke var «valgt sånn». Derfor må altså Aker Drilling kjøre en ekstraordinær-haste-generalforsamling for å velge det styret de allerede har. Og gjett hva? Dette styret skal ikke sitte mer enn noen få måneder. Fordi den ordinære generalforsamlingen skal avholdes allerede i vår. Men kunne idiotiet vente noen uker? Selvsagt ikke. Duste-Norge skal ha sitt. Og når Duste-Norge roper «hopp» er vi andre faktisk bare nødt til å svare spakt «hvor høyt?»

Slik kunne vi ramset opp utallige eksempler. Vi har ikke engang svinset innom Brustad-Bua som regulerer hvor store butikkene som skal ha åpent på søndager kan være, og vi har ikke engang nevnt alle de andre greiene idiotiet i byråkratiet bedriver dagene med. Men, vi har lyst til å sette søkelyset på noen som virkelig må være arbeidsledige. Nei, vi snakker ikke her om de narkomane eller om fyllikene, men om noen mye verre:

Norske Samers Riksforbund har nå satt alle kluter til for å stoppe Finnmark Reiselivs angivelige bruk av uttrykket «Norwegian Lapland» i sin markedsføring overfor utlandet. Diskriminerende, mener samene. Herregud! Få dere et liv! Mener altså vi.