Siden tyskerne arrangerte Oktoberfest i München til ære for den daværende Prins Ludwig og hans kone på starten av 1800-tallet, så har fenomenet blitt verdenskjent i moderne tid. I dag blir den drøye to uker lange festivalen besøkt av mer enn seks millioner mennesker fra alle verdens kanter, og det konsumeres nærmere åtte millioner liter med øl i løpet av disse dagene. Oktoberfesten har til og med blitt såpass populær at den har spredd seg til andre land – deriblant Norge.

Oktoberfest i det ganske land

Mens den originale Oktoberfesten i München strekker seg opp mot 18 dager på det meste, så er de norske variantene noe snauere. Som regel dreier det seg om en enkelt dag her, eller kanskje over en helg. Men konseptet er mye av det samme – mennene skal ikle seg lederhosen, og kvinnene skal bære det tradisjonelle bunad-lignende plagget Dirndl. Deretter skal man spise mye god mat, og ikke minst helle i seg litervis med øl. Ompa-musikk, gjerne fra et live orkester, hører naturligvis også med for å skape den rette stemningen. Ølen drikker man fra store krus, og benkene skal aller helst være av typen solide trebenker.

Det er i alle fall det vi nordmenn forventer av en skikkelig Oktoberfest, selv om den originale varianten i München kanskje byr på noe mer. Blant annet karuseller, konserter og ikke minst et gigantisk matmarked med tradisjonell, tysk mat. Det anbefales en tur dit for oktoberfestfans, og er du fotballfan så kan du samtidig få med deg en kamp i den tyske toppligaen. I Norge ble dette konseptet først populært på starten av 2000-tallet, og hvert eneste år arrangeres det en eller flere Oktoberfester i det ganske land.

Populær Oktoberfest for studenter i Trondheim

En av de største Oktoberfestene i landet arrangeres annenhvert år i Trønderhovedstaden. Den er en del av UKA-festivalen, som arrangeres av byens studenter. Rundt 4000 studenter er innom denne festen, som er et av de største arrangementene i den berømte UKA. Oktoberfest kostymer er naturligvis en viktig del av feiringen, kanskje like viktig som ølen som serveres. For mange studenter har Oktoberfest blitt selveste høydepunktet i festivalen som vanligvis strekker seg over tre uker i oktober.

Også i andre deler av landet arrangeres det Oktoberfest i ulike størrelser. Både i Kristiansand i sør og så langt nord som på Svalbard har det blitt arrangert slike tilsetninger i tradisjonell tysk stil. Ettersom den tyske festivalen avsluttes på den første søndagen i oktober, så foregår faktisk majoriteten av festivalen i september – ironisk nok. Følgelig må du ikke bli overrasket dersom tilsvarende skjer i Norge, så slipper du å stille spørsmålet om hvorfor «Oktoberfest arrangeres i september».