Alle klager noe inn i granskogen på at staten bruker for mye penger på ditt og for mye penger på datt. Saken er at staten ikke bruker noe særlig med penger på noe som helst. Staten tjener 1200 milliarder kroner i 2009. Tilsvarende tjener mannen i gata i Norge kr 300.000.

Det vil si at hvis staten bruker 5 milliarder kroner på kultur et år så tilsvarer det at nordmannen bruker 1250 kroner på kino, teater, konserter osv. Det er ikke mye, det er lite. Men alltid vil det være personer som klager på at staten støtter norsk kultur med for mye penger.

Nokasranet kostet staten 50 millioner eller så å oppklare. Tilsvarende for mannen i gata ville det ha kostet kr 12,50. Er da 50 millioner en høy pris å betale for oppklaring av den saken? Nei.

På den annen side er staten gjerrige. De nekter å betale erstatning til yrkesskadde dykkere i Nordsjøen. Nordsjøen har vært norges inntektskilde nr. 1, men allikevel betaler ikke staten. Hver dykker krever fra staten det som tilsvare kr 3 for en vanlig nordmann. Men staten har ikke 3 kroner å gi bort.

Staten bruker 12 milliarder på norsk landbruk. Medelnordmann hadde da brukt ca. 3000 kr. Ikke store pengene for å opprettholde en stor del av norges kulturarv. For ikke å snakke om all den gode maten 🙂

Og til helse. Psykisk helse. Det er en skandale at staten ikke bruker mere enn tilsvarende 1300 kroner i året på psykisk helse. For et mye bedre samfunn vi hadde hatt om de brukte 10000 på psykisk helse og så mange flere lykkelige mennesker vi hadde hatt.

Og apropos tapte inntekter. Staten taper 37 millioner kroner i 2009 på ikke lenger illegge toll på import av neglisjèer, underbukser og truser. Tapet tilsvarer for en vanlig person ca 10 kroner.

Jeg kunne fortsette i det uendelig å vise slike eksempler. Poenget mitt er at vi skal ikke være så negative når vi ser at staten tildeler penger hit og dit. Det er ikke så mye hver enkelt får. La de som får penger få beholde dem og ønsk dem til lykke. Jobb heller positivt for at dine interesser også får penger.

Og har du noen gode eksempler så post de under her 🙂

tjene penger