En romdrakt er mye mer enn bare vanlige klær for en romvandring. Man kan nesten si at romdrakten er et lite romskip i seg selv. På NASA sine romturer i rommet har astronautene på seg noe de kaller en EMU, som står for Extravehicular Mobility Unit. Det betyr at det er en bevegelig enhet som kan brukes utenfor romskipet. I tillegg kan man bevege seg rundt inne i romdrakten.

Grunner til at man trenger en romdrakt når man er utenfor skipet er mange og selvklare. Temperaturen varierer mellom -150-250 grader Celcius. Det er klart astronautene eller andre romturister trenger en god romdrakt.

Man vil også kunne puste i romdrakten, selv om man er ute i verdensrommet. Den er også utstyrt med en beholder med vann, slik at man kan drikke. Og romdrakten må beskytte romvandreren mot mikrometeorer og andre sammenstøt. En mikrometeor kan bevege seg med tusenvis av km/t, mange ganger fortere enn en kule. Det er derfor disse er så farlige. Romdrakten beskytter også mot stråling og skarpt sollys.

En romdrakt består av mange deler. Den øverste delen beskytter brystet og torsoen. Armene festes til rustningen, og hanskene festes til armene. Hjelmen er en del som kobles til romdrakten slik at det er hundre prosent tett. Den nedre delen beskytter ben og føtter. De fleksible delene på drakten har ulike funksjoner, men skal forhindre at oksygenet siver ut, og at man blir beskyttet ellers.

Under romdrakten må romturistene ha et plagg som kjøler og ventilerer godt. Beholdere med kaldt vann er sydd inn i klærne for å kjøle ned personen inni drakten.

På baksiden av romdrakten, sitter en slags ryggsekk med et nødhjelper-system, og blant annet tanken med oksygen. Det er også et filter for å fjerne karbondioksid som personen har pustet ut. Ryggsekken har også et batteri som holder alle elektroniske deler i gang. Nødhjelper-systemet kalles også SAFER, som står for Simplified Aid for Extravehicular Activity Rescue. Denne har små jetmotorer som skal hjelpe astronauten tilbake til romskipet dersom noe skulle skje.