I riktig gamle dager, altså sånn for 10 år siden, måtte man lagre sine favorittsider på nettet som et såkalt «bokmerke». Dette bokmerket kunne man da klikke på for å liksom sjekke om det var skjedd noe nytt på favorittsiden sin. Denne teknologien brukes den dag i dag. Særlig gamlinger, altså folk over 20 år, har en hel haug med bokmerker i et slags vindu helt til venstre i nettleseren. Disse bokmerkene sitter de altså å klikker på, gang på gang på gang på gang på gang (ok, da – skal ikke ta hele kvelden her, red.), for å liksom sjekke «siste nytt». Gjerne VGnett liksom.

Men det finnes selvsagt en mye lurere måte for å holde seg oppdatert på siste nytt, fra for eksempel VGnett eller Agurkposten eller den (kremt, red.) «fargerike» porrbloggen du ikke tror kjerringa di vet om at du leser tjue ganger daglig.

Den lure metoden kalles RSS, og den enkleste måten å forklare RSS på uten å bli for teknisk, er:

RSS er et levende bokmerke. Du slipper alt styret med å gå inn på VGnett ti ganger i timen for å sjekke siste nytt. Nyhetene kommer isteden direkte til deg, umiddelbart etter at de er publisert. VG skriver en artikkel, publiserer denne, og BANG! så får du en melding om at VG har publisert en nyhet.

Du velger selv hva du vil holdes oppdatert på. Vil du bare lese om Premier League? Ingen problem. VG har RSS kun for Premier League. Greia er at du velger selv hva DU vil lese, og du får melding når nye greier ligger klare for å bli lest.

Enkelt og greit.

RSS er rett og slett den enkleste, beste og mest harmoniske måten å forholde seg til nyheter, blogger, nettsider, magasiner og ellers egentlig alt som foregår på nett. Teknologien er meget utbredt blant bloggere. Sier seg egentlig selv; bloggere flest leser ekstremt mange blogger og nettaviser, gjerne flere hundre ulike, og skulle de brukt den eldgamle bokmerkemetoden hadde de ikke fått gjort annet enn å surfe rundt. Isteden bruker de RSS, og lar oppdateringene komme til dem.

TRE MULIGHETER FOR RSS

Javel, du vil være lur og faktisk begynne å bruke RSS. I utgangspunktet har du da tre ulike muligheter for å bruke RSS:

  1. Nettbasert leser: nettbaserte rss-lesere er ganske enkelt bare en rss-leser som er integrert i en vanlig webside. Du besøker siden akkurat som du ville besøkt alle andre websider, bare med den forskjellen at på akkurat denne websiden kan du skreddersy innholdet. Fordelen med en nettbasert rss-leser er selvsagt at du kan «ta med deg» bokmerkene dine uansett hvillken datamaskin du bruker, slik at du kan forholde deg til kun én kilde til informasjon både hjemme, på jobb eller hos svigers. De mest populære nettbaserte rss-leserne er Google Reader og Bloglines, og kan begge anbefales. Og ja; de er gratis.
  2. E-post: Mange nettsider, blant annet Agurkposten, tilbyr RSS via epost. Dette er kanskje det enkleste alternativet. Du får ganske enkelt alle de nyeste innleggene direkte til innboksen din. Veldig greit. Men, det er ikke alle nettsider som tilbyr RSS via E-post, så du bør muligens også vurdere ett av de øvrige alternativene skissert her i artikkelen.
  3. Stand-alone RSS-leser: Fungerer akkurat som nettbaserte lesere, bare med den forskjellen at du må laste ned og installere selve leseren på din egen datamaskin. Er vel ingen større fordeler med en slik leser kontra en nettbasert leser, det blir egentlig mest en smaksak. Stand-alone RSS-lesere tilbyr vanligvis en del flere finesser (som ingen har bruk for) enn det eksempelvis Google tilbyr i sin Google Reader. Stand-alone rss-lesere koster ofte litt penger, men det finnes en hel del gratis alternativer også. Download.com er et fint sted for å laste ned en RSS-leser.

Hvis Agurkposten skal anbefale noe her, så skal det nevnes at AGs redaktør følger 140 blogger/magasiner/nettaviser/etc via Bloglines.com. Og synes faktisk denne er bedre enn Google Reader.

Ofte spurte Spørsmål:

Er RSS gratis?
Ja.

Er denne RSS-greia vanskelig å sette opp og liksom benytte seg av?
Nei. Meget enkelt. Lag deg en bruker på Bloglines.com. Og så er det bare å legge til RSS-feeds fra dine favorittsider.

Hvordan finner jeg RSS-feeden på mine favorittsider?
Vanligvis er feeden faktisk godt synlig. Nettsidene vil jo faktisk at du skal bruke RSS-feeden deres. Så det er lett å finne feeds. Du kan se også se etter dette symbolet:

180px-feed-iconsvg.png

Klikker du dette symbolet skal du, hvis du eksempelvis bruker Bloglines, umiddelbart få valget om legge til RSS-feeden. Klikk «ja». Verre er det ikke. Dette symbolet finner du også øverst på adresselinjen din når du er på en webside som tilbyr RSS.

Noen rss-feeds du kan starte med:

Bare for å få deg i gang har AG her samlet noen rss-feeds du kan prøve, sånn bare for å komme igang. AG vil jo selvsagt spesifisere at dette bare er forslag, men likevel. Fiks deg en profil på Bloglines.com, og så er det bare å legge til disse rss-feedsene som du finner under her:

Så. Kjør RSS!