Kryptovaluta fikk mye oppmerksomhet når kursene steg i taket. I det siste har krypto fått oppmerksomhet for å ha falt i gulvet. Det er godt kjent at kryptovaluta er volatile. Det som er mindre kjent er at det finnes kryptovaluta som tar sikte på å etablere metaverset.
Metaverset
Akkurat hva metaverset er eller skal være er det ingen som er helt sikre på. Det vi kan være sikre på er at det er mange som ønsker å være ledende innenfor dette området. Visjonene disse har om metaverset er ganske sammenfallende. Dette skal nemlig være en plattform for Web3. Akkurat hva Web3 er, er også usikkert.
Facebook har for eksempel sitt eget prosjekt for metaverset. Dette prosjektet heter Horizon, og dette er faktisk en av grunnene til at eierselskapet bak den sosiale plattformen Facebook skiftet navn til Meta. Horizon har fått gjennomgå på sosiale medier. Grunnene til det er Horizon på ingen måte samsvarer med de store planene Meta har for prosjektet. De argeste kritikerne har nevnt at det ser ut som en tidlig versjon av Minecraft.
Som nevnt finnes det også flere prosjekter for metaverset innenfor kryptoverdenen. Her tenker man seg at metaverset skal etableres på en blokkjede, mens brukerne kan reise rundt i den kunstige verdenen med VR utstyr i en virtuell virkelighet. Denne ideen kan høres god ut, men så langt ser ikke dette ut til å være en suksess.
The Sandbox
The Sandbox er en kryptovaluta som steg over 1600 % i 2021. Siden den tid har den mistet kursoppgangen og litt til. Dette er et kryptoprosjekt som skal etablere metaverset på blokkjeden. Altså er dette en desentralisert spillplattform. På denne plattformen kan brukerne utforske verdenen og kjøpe eiendom i form av NFT eller Non Fungible Tokens. For å kunne kjøpe eiendom må du først kjøpe kryptovalutaen SAND.
DappRadar er et analyseselskap som fokuserer på det som skjer i kryptoverdenen. Disse har undersøkt hvordan det står til i sandkassen, The Sandbox. Markedsverdien av kryptovalutaen SAND er rundt 1 milliard dollar. Det tilsvarer verdien av et rimelig stort selskap, og da skulle vi nesten tro at det er mange som utforsker den virtuelle virkeligheten i metaverset til Sandbox. Men, det er faktisk ikke tilfellet. DappRadar fant at i snitt var det 522 aktive brukere i The Sandbox metaverset.
Decentraland
Det er ingen tvil om at kursen til The Sandbox kryptovaluta steg kraftig i 2021, men den må faktisk se seg slått av Decentraland. Kryptovalutaen i Decentraland steg nemlig 2000 % i 2021. I likhet med The Sandbox er også Decentraland en desentralisert spillplattform hvor det er meningen at metaverset skal utvikles. I Decentraland kan du også kjøpe virtuell eiendom for kryptovalutaen MANA.
DappRadar har også undersøkt Decentraland og hvor mange aktivere brukere det er på den desentraliserte spillplattformen. Igjen, til at kryptovalutaen har en total markedsverdi på rundt 1 milliard dollar er antallet aktive brukere lavt. I Decentraland er det i gjennomsnitt 38 aktive brukere pr dag. Altså fremstår ikke Decentraland som et lovende prosjekt for å etablere metaverset.