Høsten er soppsesong, og mange benytter derfor ledig tid til å ta seg en tur ut i skogen på jakt etter årets sopp. Å gå en tur i skogen kan man gjøre store deler av året, men når soppsesongen starter får man en anledning til å gå litt ut av de opptråkkede løypene og oppleve naturen på en annen måte.

Det finnes flere spennende sopptyper i de norske skogene. Den soppen som det havner mest av i norske soppkurver er kantarellen. Skogens gull. Traktkantarell er også populær sammen med piggsopp og steinsopp.

Når man plukker sopp er det samtidig nødvendig å være litt observant, slik at man er sikker på at den soppen man plukker er trygg. Flere norske sopptyper er ikke anbefalt å spise. For å få en bedre trygghet på dette er det lurt å ta med seg en soppbok slik at man kan kontrollere dersom man er usikker. Selv om de fleste sopper ikke er dødelige, er det alltid lurt å være på den sikre siden.

Sopp i Matlaging

Da den norske skogsoppen gjerne dukker opp på høsten, har sopp naturlig fått en plass i den norske høsttradisjonen. Sopp spises gjerne i form av soppsaus med fløte, eller som en del av gryteretter med biff eller viltkjøtt.

Sopp passer også godt til for eksempel risotto samt i asiatiske kokosbaserte supper, sauser og gryteretter. Ulike sopptyper passer naturlig nok til ulike matretter, så let på nettet og prøv deg frem slik at du kan finne dine favoritter.

Sopp er meget næringsrikt, samtidig som det er fattig på kalorier. Soppen tar til seg næring fra skogen og er rik på vitamin B, kalium, kobber, sink, jern, selen og ikke minst fiber og antioksidanter.

Tørking av Sopp

Fersk sopp bør spises relativt raskt etter de har blitt plukket. Helst innen de første dagene. Om man har plukket mye sopp kan det derfor være lurt å bevare soppen.

Den enkleste måten å konservere sopp er enten å fryse ned, eller å tørke den. Tørking av sopp kan gjøres i stekeovnen, eller man kan benytte en sopptørker.

For å tørke sopp i stekeovn varmer du opp stekeovnen til rundt 100 grader, før du slår den ned på 50 grader og setter inn soppen på en stekerist. Stekeovnen holdes åpen under tørkingen slik at fuktigheten slipper ut.

I sopptørkeren legger man enkelt soppen på de ulike ristene og setter den på rett temperatur i henhold til instruksjonene. Når soppen er ferdig tørket tas den ut av maskinen og legges på glass.

Sopp som kantarell kan tørkes hele, eventuelt deles i to om de er store. Større sopp som champignon deles i skiver før de tørkes.

Tørket sopp kan holde i flere år, dersom de er trygt oppbevart i lufttett emballasje. Når soppen senere skal tas i bruk så legges de til bløt i ca. 30 minutter. Dette kan gjøres i vann, kraft eller vin. Ta gjerne vare på væsken i matlagingen da den inneholder mye smak fra soppen.

Med tørket sopp har du mulighet til å benytte smakene fra den norske skogsoppen gjennom hele året.