Nordmenn er et tradisjonsrikt folkeslag, noe man får bekreftet dersom man ser på statistikken over hvor mange som benker seg foran TV-skjermen for å se Grevinnen og hovmesteren hvert eneste år på lille julaften. Men hvor mange av oss spiser ribbe på julaften? Og hvor mange trer en julegenser nedover kroppen når julekvelden melder sin ankomst? Dette, og mange andre statistikker får du servert i denne artikkelen.

Alt du trenger å vite om norsk julefeiring

Det er Aftenposten som har gjort undersøkelser og funnet svaret på hva nordmenn flest gjør under juletiden. For å begynne med det innledende spørsmålet – hvor mange er det egentlig som får med seg Grevinnen og hovmesteren på NRK, som sendes kvelden før kvelden? Jo, svaret er svært mange. På det meste (2014) var det 2,1 millioner nordmenn som så på, mens tallet i snitt ligger på rundt 1,6 millioner seere. Men over til noe viktigere, for hvor mange er det som setter ut julegrøt til nissen? Hele 15 prosent av det norske folk gjør nettopp dette, og da er det trolig de yngste som holder liv i denne tradisjonen.

Videre så har vi ulike prioriteringer på hva vi mener er en god julegave, selv om hele 7 av 10 mener at den beste gaven man får er den gaven som er gitt med omtanke. På en solid andreplass kommer nyttige gaver, mens man helt sist på listen med kun én prosent av stemmene i en undersøkelse finner gaver som har høy verdi. Populære gaver som julegensere er virkelig i vinden, og slike gaver som er både personlige og morsomme står helt klart høyt på ønskelisten hos mange.

Et av de store spørsmålene i høytiden er: Kunstig eller ekte juletre? Undersøkelser viser at stadig flere tyr til de kunstige juletrærne, og de siste årene velger så mange som 1 av 3 å ikke dra inn et ekte grantre i stuen. Beveger vi oss over til det spiselige hjørnet, så er vi at det fortsatt er krumkaken som er det mest bakte kakeslaget til jul. Hos de yngste er det ikke overraskende pepperkaker som er den mest populære sorten.

Dette spiser vi på julekvelden

Ribbe og pinnekjøtt er helt klart det mest vanlige å ha på tallerkenen den 24. desember. Så mye som 85 prosent av den norske befolkningen velger en av disse to rettene, enten i vanlig versjon eller gourmetversjon, men hva som velges avhenger i stor grad av hvor i landet man befinner seg. På Vestlandet er det pinnekjøtt som er desidert mest populært, mens man i Oslo har en veldig lav prosentandel som tyr til sau eller lam. På nasjonal skala vinner ribbe suverent, med over halvparten av stemmene. Andre julemåltider inkluderer både kalkun, kylling, and, torsk, lutefisk og juleskinke. Også verdt å nevne er at over 200 000 nordmenn sier at de spiser Grandiosa på julaften, dog ikke som julemiddag, men tidligere på dagen. Vi velger å tro at de fleste unner seg en pizza før de legger seg, og eventuelt som en tidlig julelunsj.

Og nå som vi først befinner oss på internett, så kan vi se litt på statistikk fra nettopp denne delen av julestria. Hele 6 av 10 handler nå julegavene på nett, og trolig vil dette tallet bare øke de kommende årene. Og hvor mye handler vi julegaver for? Samlet sett bruker nordmenn opp mot 60 milliarder kroner på julegaver. Samtidig ser vi at det blir stadig mindre populært å ta turen til kirken på julaften, der omtrent 1 av 10 oppgir at de har vært på julegudstjeneste på selveste julaften de seneste årene.