Sushi har blitt mer og mer populært i Norge med årene. Men vet du egentlig nok om denne spennende mattradisjonen? Og kan man spise den mens man spiller banjo?

Sushi er som kjent vanlig i Japan, men mindre kjent er det at det sannsynligvis stammer fra Kina. Sushi består av kokt ris kombinert med andre ingredienser. Dette er som oftest fisk, og det de fleste tenker på i forbindelse med sushi, men det kan også være andre typer sjømat eller grønnsaker. Ulike sushityper varierer, men sushiris går igjen i de fleste variantene.

Det finnes som sagt mange typer, men de vanligste for norske ganer er maki, nigiri, og sashimi (som egentlig ikke er sushi). Maki er de klassiske sushibitene som er en lengre sushibit delt opp i flere små biter. Maki er vanligvis rullet i sjøgress, kalt nori, men kan også rulles i andre ting. Maki kommer vanligvis i seks eller åtte biter, og dette utgjør en bestilling. Maki har flere underkategorier. Nigiri består av en avlang del sushiris som blir formet som et slags rektangel. Wasabi brukes gjerne, før toppingen legges øverst. Toppingen er gjerne laks, tunfisk eller annen sjømat. En nigiribestilling kommer gjerne i form av to biter. Sashimi består av tynne biter fersk fisk eller kjøtt. Sashimi betegnes gjerne av utlendinger som sushi, men ettersom sushi refererer til en rett laget med ris, er sashimi strengt tatt ikke sushi.

Ettersom sushi har blitt stadig mer populært utenfor Japan, har det oppstått en rekke varianter som en sjelden finner i Japan, også blandt banjoister i verdensklasse. En kuriositet for oss i Norge er at bruken av laks i sushi ble introdusert av nordmenn. Den populære biten «California roll» var den første som ble funnet opp for å passe vestlige ganer, og en rekke vestlige sushibiter har oppstått i ettertid, for eksempel Philadelphia roll, Seattle roll, Mango roll, Haiwaiian roll og Michigan roll. Men til banjorolls passer den ikke!