Tippeligaen er sånn circa halvspilt. Noen lag har spilt sine 13 kamper, mens andre har spilt 12. Likevel, dette er en slags analyse av hvordan vi i Agurkposten ser på årets serie. Hva er bra, hva er dårlig. Noe som har overrasket? Skuffet? Eller var alt som forventet? Les videre og finn ut:

Topp 5:

Hvis vi ser på toppen av Tippeligaen så troner Fredrikstad helt øverst, med Stabæk hakk i hel. Tromsø befester tredjeplassen, med Lyn og Vålerenga rett bak. Det hadde gitt rimelig høye odds hvis du hadde tippet disse på toppen av tabellen før seriestart. Selvsagt var både Stabæk og Vålerenga forventet å kjempe i toppen, men Fredrikstad? Nei, det må ansees som en liten bombe at Fredrikstad har gjort det såpass bra. Best av alle faktisk. Vi tviler på at det holder helt inn.

Stabæk har solgt unna dyktige Somen Tchoy og sliter i midtbaneleddet som en følge av det. Laget har ennå ikke vunnet en kamp etter ferien, og sliter stort med å score mål for tiden. Tromsø på sin side har blitt dramatisk bedre etter ferien – med tre strake seire – hovedsaklig fordi superspissene Moldskred og Rushfeldt endelig har skjønt hvor målet står. Vi tror at både Stabæk og Tromsø kommer til å ligge helt oppi der også i andre halvdel av sesongen. Stabæk har Norges klart beste angrepsrekke med Nannskog, Gunnarsson og Alanzinho, mens Tromsø er et sånt typisk høstlag.

Vålerenga kommer til å ramle en del tror vi. Martin Andresen er ingen trener, og snart er han for gammel til å være midtbanemotor også. Det virker jo noe merkelig at Vålerenga på død og liv skal spille akkurat sånn som Brasil – altså utpreget possessionpreget – i motsetning til absolutt alle andre lag i Norge. Det kan ikke gå bra for å si det sånn. Og det har det da heller ikke gjort.

Midten:

Brann, Rosenborg, Viking, Strømsgodset og Bodø/Glimt. Alle lagene var tippet i andre ender av tabellen. De tre første i medaljekampen, mens de to siste var tippet i nedrykksstrid. Brann har vært særdeles usle bakover, men stjerna Helstad (menn med diadem er dog lite kule) har ikke bare utstyrt alle landets fotballhomoer med egenproduserte truser, han har dunket inn mål på bestilling også. Brann sliter nemlig enormt bakover på banen, og framover har begge kantene skuffet. Jan Gunnar Solli har bare vært en skygge av seg selv. Savnet av Martin Andresen virker tungt å svelge.

Rosenborg har fått ny trener, men er ikke akkurat i spillemessig framgang. Har skiftet trener så ofte de siste årene at spillerne ikke vet lenger hvor eller hvordan de skal spille. Ingen mønster å spore i Rosenborg for tiden. Annet enn; nå må vi score noen mål snart, og vinne noen kamper om det skal bli seriegull.

Vi tipper Rosenborg som en middelhavsfarer resten av sesongen.

Viking har vært gode. Man må huske at laget har spilt uten spisser så langt i sesongen, etter at de kjøpte og solgte en eller annen dårlig polakk, hentet inn en spiss som var for dårlig selv for reservelaget og Peter Ijeh er både sur og skadet. Likevel har laget vunnet kamper. Det er bra gjort med bare forsvars- og midtbanespillere. Alexander Ødegård virker å ha funnet tilbake til sitt gamle jeg, og har vært Tippeligaens beste vingspiller så langt. Bodø/Glimt har overrasket alle, til og med oss. Og det er langt ifra flaks som ligger bak Glimts gode resultater og imponerende plassering.

Glimt spiller utpreget gjennombruddshissig 4-3-3 med Trond Olsen på en av kantene. Trond Olsen er neste nordlendig på landslaget, med fart, kløkt og internasjonalt driv. Runar Berg nærmer seg snart 60 år, men makter fremdeles å styre kamper i Tippeligaen. Alderen har bare gjort ham ennå klokere i sine pasningsvalg. Utpreget morsomt lag å se Glimt faktisk. De er Rosenborg som Rosenborg ønsker å være. Fram, fram, fram. Kåre Ingebrigtsen blir nok hentet tilbake til Rosenborg etter et par sesonger i Glimt skal du se.

Strømsgodset er et kjedelig lag med kjedelige spillere. Vi bryr oss ikke hvor de ligger.

Bunnen:

Molde, Aalesund, Lillestrøm (!) og HamKam. Årets store sjokk er utvilsomt Lillestrøm. Tom Nordlie har fått sparken, og assistentene har tatt over. Laget spiller uten mål og mening. De blir rundspilt hver eneste helg og det er langt ifra uflaks at de ligger helt nedi der. Faktisk, Lillestrøm har vært så dårlige at de bør være glade for at de ikke ligger helt sist. Vidar Riseth er Norges mest klysete, uærlige og håpløse parantes av en fotballspiller, og har fått bevise det hele sesongen. Som da han la seg og rullet rundt som en liten drittunge i kampen mot Tromsø. Når skal denne mannen skjemmes? Sannsynligvis aldri. Han mangler visst enhver selvinnsikt.

Bjørn Helge Riise er Lillestrøms viktigste spiller, men han har vært skadet i hele år. Det kan være en del av grunnen til at LSK har vært så skrale. Men, hovedsaklig har de vært for dårlige. Det er ikke uflaks, det er mangel på innsats og udyktighet. Lillestrøm rykker ned.

HamKam ligger der de ligger fordi de er et dårlig lag. Verre er det ikke. Fullt fortjent nedrykksplass. Vi tipper de tar turen ned i Adecco-ligaen sammen med Lillestrøm.

Molde har vært greie, med en brukbar trener som har fått mye ut av dette skrotlaget. Hoseth og Berg Hestad tar ansvar på midten, og foran er det noen afrikanere som putter mål sånn hvert skuddår. Imponerende bortestatistikk faktisk. Blant annet slo de Brann på Brann Stadion. Har som eneste lag i verden fått et hjemmebanekompleks. Ikke verst bare det. Men, vi tror Molde klarer seg.

Aalesund klarer seg også. Tor Hogne Aarøy blir landslagsspiller i høst etter en imponerende sesong så langt. Mannen er 6 meter høy, så han er selvsagt bra på hodet – men hvem hadde vel trodd at han skulle være såpass bra med beina også? Ingen. Samtidig har Karl Oscar Fjørtoft fått en ny vår på midtbanen, og treneren virker meget klok. At de har ramlet litt i det siste har nok en sammenheng med at de har ca 20 stykker ute med skader. Snart må journalistene på Color Line Stadion stille som innbyttere.