Har du noen gang tenk over hvor viktig vekter er for oss mennesker. Nå mener jeg ikke vekter som i dem noen betaler store summer for å løfte over hodet på treningsstudio over det ganske land. Nei jeg tenker vekter som i dem de står på etter løftingen for å se om de har fått valuta for pengene og svetten de har gitt til helsestudioet.

Altså vekter til å veie med rett og slett. Vekter som finnes i et utall varianter fra småvekter for veiing av gull og diamanter, om kjøkkenvekter, til de store for veiing av vogntog. Bare for å nevne noen av dem. Men felles for alle er at de brukes til å bestemme hvor tungt noe er. Eller hvor lett.

vektHar du noen gang tenkt over hvordan verden hadde vært uten vekter. Faktisk et ganske artig tankeeksperiment så prøv det en gang du har litt tid til overs. Eller forresten, ganske mye tid til overs. For det er ganske omfattende dette tankeeksperimentet når du først kommer i gang.

Vekter har vært i bruk i flere tusen år. Så viktige var de at man til og med har gitt et stjernetegn navn etter dem. Men hvorfor er disse vektene så viktige. La oss se litt på det.

Hvordan skulle handel ha foregått gjennom tidene uten mulighet for veiing. Klart penger var viktige når de dukket opp for lenge lenge siden, men i de riktige gamle dager foregikk jo mye av handelen gjennom byttesytem, så penger kunne man klare seg uten. Men ved byttehandel var man allikevel avhengig av å vite hvor mye ting var verd i forhold til hverandre, og da var jo vekten et utmerket verktøy for nettopp dette. Langt her oppe i Norge var vi sent ute med å ta i bruk penger som mynter, men allikevel handlet vi med land som hadde tatt i bruk mynter. Metaller som sølv, for ikke å snakke om gull, var allikevel verdifullt for oss. Så derfor ble gjerne myntene delt opp i såkalte klipp og ble brukt som bytteobjekt, ut i fra vekt på for eksempel sølvet.

Og det er jo klart at med handel så dukker det opp svindlere. Billigere metaller ble gjerne blandet i gjenstander og mynter av sølv. Men disse forsøkene kunne lett avsløres ved hjelp av en vekt

I moderne handel er selvfølgelig fortsatt vekter en nødvendighet. Greit med handelsgjenstander som er helt like i størrelse, slik at man kan bruke stykkpris, men de fleste er jo ikke det. Derfor er jo kilopris en nødvendighet.  Flytene varer kan man jo så klart selge i liter, men personlig hadde jeg oppfattet det som en smule dustete å kjøpt en liter blomkål når jeg var på butikken. Måtte være blomkåljuice i så fall det da.

Vekter spiller også en viktig rolle for sikkerheten. For å beregne nødvendig bremsekraft på en bil må man faktisk blant annet vite vekten på bilen. Jeg kjenner at jeg egentlig er ganske fornøyd med at bagasjen blir veid før jeg går om bord på et fly. Eller ved ladning av patroner er det også kjekt at riktig mengde krutt er veid opp.

Og sånn kan man holde på å ramse opp hva vekter er viktige for. Men jeg stopper her, og så kan du fortsette tankespinnet…