En gang i April hvert eneste år samles kremen av spillere fra hele verden til dyst i Sheffield, England, der de skal kjempe om ære, berømmelse og en helvetes stor slump engelske pund. Folket holder pusten, verden går på tomgang; alle øyne er rettet mot det som foregår på den forholdsvis lille – men akk så store – grønne duken.

Vi snakker selvsagt om VM i Snooker, som er på en Eurosport nær deg «as we speak». Enten på den Eurosporten som nesten alle har tilgang til via en snill kabel-TV-operatør, eller via Tyske Eurosport på internett (av en eller annen grunn er det bare tyske Eurosport som sender LIVE på nett).

Snooker er en sport som ikke så altfor mange kjenner til her på berget, men som faktisk er blant de aller største idrettene i verden. Spesielt i storbrittania er Snooker scwææære greier, med bedre seertall enn fotball. Det er flere som følger med på hvordan Ronnie O’Sullivan plages med de små røde ballene enn folk som ser Christiano Ronaldo bøtte inn mål for et gulljagende Manchester United i serieinnspurten. Det sier litt.

De fleste kan kanskje ikke reglene, så vi skal her ta en kjapp gjennomgang:

  • Snooker spilles på et fuck**** digert bord med innvendige mål på hele 3,6 x 1,8 meter. Det høres kanskje ikke stort ut, men da skal du huske at et «vanlig» biljardbord er omtrent tre ganger mindre.
  • På et Snooker-bord er det 21 baller i utgangspunktet; 15 røde, 1 gul, 1 grønn, 1 brun, 1 blå, 1 rosa og 1 sort. Rød kule gir 1 poeng, gul gir 2, grønn 3, brun 4, blå 5, rosa 6 og sort 7. Spillere skal spille rød – farget – rød – farget – rød – farget, osv. Optimalt sett spilles da rød – sort – rød – sort – rød – sort, osv. De røde kulene blir liggende nede etter at de er senket, mens de fargede kulene blir tatt opp igjen og satt tilbake på sine respektive plasser – helt til alle de røde kulene er senket. Da skal spilleren senke de fargede kulene i rekkefølgen fra lavest poeng (gul) til høyest poeng (sort). Totalt er det mulig å lage 147 poeng i snooker (15 røde og 15 sorte, deretter gul, grønn, brun, blå, rosa og så sort igjen).
  • Når en spiller kommer på bordet må han spille på en rød ball. Hvis den hvite ballen ligger i en posisjon slik at man ikke kan spille direkte på en rød ball uten å bruke for eksempel et vant først, så kalles det en «snooker». Hvis spilleren gjør en feil, for eksempel bommer på en rød ball, så får motstanderen poeng.

Ja, det var basic snooker. Det finnes selvsagt spesielle situasjoner og slikt, men dette var i bunn og grunn the basics. Og, hvis du lurte: Ja, det er vanskelig. Redaktøren har en personlig beste i snooker på noen-og-tretti-poeng, og det er egentlig ikke så verst når man tenker på at redaktøren nesten ikke spiller snooker. Redaktøren spiller mest pool-biljard (og vurderer å dra til Lag-NM i Trondheim i Mai).

Innen Snookersporten har man mange profiler, der den kanskje aller største er Ronnie O’Sullivan. En helt unik spiller, som faktisk spiller (nesten) like godt med begge hender. Han har også rekorden for kjappeste 147-serie (5 minutter og 20 sekunder), som du kan se på Youtube. Ronnie har hatt noen skrale sesonger i det siste, men er alltid blant favorittene.

Stephen Hendry er den av spillerne som har dratt inn mest cash på sporten sin, og er samtidig 7 ganger verdensmester. Hendry har et karakteristisk støt, som er så mykt, så soft, så kontrollert. En fantastisk spiller, som i likhet med Ronnie O’Sullivan har hatt noen skrale sesonger i det siste. Men likevel, en publikumsfavoritt.

Det blir uansett et meget spennende VM, der vi kanskje får oppleve at noen nye snookerstjerner slår ut i full blomst. Vi får håpe det, for snookersporten trenger sine profiler. Og, du gjettet sikkert riktig; ingen norske spillere i nærheten av å kvalifisere seg til VM. Not even close.

Nordmennene får vente til redaktøren himself gjør vei i vellinga en gang i en framtid nær deg.