Dagene hvor et kredittkort var den eneste muligheten for å betale for ting på nettet er forbi. I dag har de fleste nettbutikker en håndfull alternativer, uten at det nødvendigvis fremstår som åpenbart hvorfor du bør velge den ene fremfor en annen. Ved å vite hva de ulike betalingsmetodene representerer er du bedre rustet til å velge rett metode for deg neste gang. 

Kryptovaluta: den moderne måten å betale på

Vi er enda ikke kommet dit at alle tilbyr dem, og i norske butikker er krypto fortsatt relativt fraværende. Men kryptovaluta og betalinger med krypto ser ut til å være på full fart inn i netthandelen. I USA er det allerede hundrevis av store selskaper som har begynt å ta imot krypto som betalingsmiddel, med alt fra fastfood kjeder som Pizza Hut til teknologiselskaper som Microsoft. Når denne trenden virker å være såpass stor er det bare et spørsmål om tid før den skyller inn over vårt ganske land. 

Så hvordan fungerer disse kryptobetalingene? Først og fremst må du være eier av kryptovaluta, noe som virker ganske åpenbart. Du har nesten 23 000 mynter å velge mellom, men mange velger å gå for en av de store myntene som Bitcoin, Litecoin, Ethereum, Dogecoin og Ripple. All krypto man kjøper knyttes til en krypto-lommebok, og det er fra denne du betaler når du skal handle på nettet en plass hvor digital valuta aksepteres. Raskere, billigere og helt trygt er tre ord som står sentralt med kryptobetaling. 

Betalingskort: den «safe» måten å betale på 

Sjansen for at du benyttet et betalingskort, aller helst fra Visa eller Mastercard, forrige gang du shoppet på nettet er stor. Veldig stor. Det er ingen tvil om at dette er den mest utbredte måten å betale på. Betalingskort aksepteres hvor som helst, og det finnes for eksempel hundrevis av nettcasino som tar visa. Her og andre steder kan man velge fritt mellom debet- og kredittkort og betalingene gjennomføres som regel på et blunk. 

Det er likevel et par baksider med betalingskort som også gjør at stadig flere får opp øynene for nye betalingsløsninger. Først og fremst er det litt knotete at man må legge inn hele kortnummeret, navn og CVC kode hver gang man betaler. En del sider opererer også med gebyrer, og skal man få refundert penger går det fort opp mot en uke før de dukker opp tilbake på kortet. 

E-lommebøker: den fleksible måten å betale på

Hvis du ikke har hørt om elektroniske lommebøker allerede så er det bare å merke seg navnet. Dette er betalingsmetodene som vokser raskest i Norge. Egentlig er det en samlebetegnelse for mange forskjellige metoder, og MiFinity, MuchBetter og AstroPay er bare noen av navnene vi ser dukker opp i flere og flere nettbutikker. Du kan bruke de til å betale for underholdning, kjøpe ferier eller betale for klær. Hva som helst egentlig. 

Hva er det som er så spesielt med disse lommebøkene? Det viktigste er at de kan knytte sammen alle dine betalinger på ett sted. Du kan nemlig koble lommeboken din opp mot både et betalingskort og for eksempel kryptovaluta. Og når kostandene er lavere og transaksjonstiden raskere, spesielt ved refusjon, begynner fordelene å komme til syne. Flere av de har også egne programmer hvor du blir belønnet bare for å bruke kontoen. 

Andre måter å betale på

Det finnes også andre måter du kan betale for deg rundt om på nettet. Her i Norge er den mest åpenbare Vipps, metoden som ser ut til å finnes nesten overalt i disse dager. Vipps er en form for en elektronisk lommebok, ettersom du knytter kontoen til et kort eller en bankkonto. Se på det som et selskap som fasiliteter betalingene dine og gjør det enklere med et veldig bra brukergrensesnitt. 

Du har kanskje mottatt et gavekort til jul eller i forbindelse med en bursdag? Vi tenker ikke på kort fra XXL, H&M og den type steder. Men kort som Narvesen og 7 Eleven selger. Revolut og andre navn står det på disse kortene, som i prinsippet et Visa eller Mastercard. Forskjellen fra et vanlig betalingskort er at disse kortene er ladet opp med et bestemt beløp og kan kastes når beløpet er brukt opp. Gavekort av denne typen kan du bruke over alt på nettet, så lenge Visa eller Mastercard aksepteres.